Friss kormánybejelentések – indul a rendkívüli kormányinfó!

Ismét Kormányinfót tart Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő. Kedden kormányülést tartottak, ahol az infláció, energiaválság és a brüsszeli szankciók voltak terítéken. Gyulyásék beszámolnak a kormánydöntésekről, mindenki az újabb élelmiszerek árstopjára vár, arra, hogy a rezsi, az üzemanyag, a kamatok és az alapvető élelmiszerek árának befagyasztása után a kormány újabb termékeknél vezethet be hatósági árat.

Mielőtt belecsapnának a lecsóba….

A kormányinfó előtt kijött az inflációs adat: 40 százalékos átlagon belül 9 termékfajtának 50 százaléknál is jobban emelkedett az ára. Van miből válogatnia a kormánynak az újabb ársapkák bevezetéséhez – hívta fel a figyelmet a Blikk.

Más színházakban 7 perc a kezdés bevett késése, a kormánynál mennyi?

Félórás késéssel ugyan, de belevágtak. Ami eddig kiderült:

Újabb két termékre vezet be árstopot a kormány:

a tojás és a burgonya árát maximalizálják

– jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

A döntés értelmében a bruttó kiskereskedelmi ár a szeptember 30-án alkalmazott árnál nem lehet magasabb.

A legnagyobb problémának a kormány a szankciós inflációt tartja. Ezt bizonyítja szerinte, hogy 9. szankciós csomag készül, és már ez is áremelkedéshe vezetett. Amíg újabb szankciók lesznek vagy készülnek, lesz szankciós infláció. A jelenlegi felére szorítanák jövő év végéig az inflációt. Fenntartják az üzemanyagár-stopot és a kamatstopot is.

Rezsiárak…

A rezsiárak is szóba kerültek a kormányinfón. Arról döntöttek, hogy a rendszerhasználat ugyan drágul, de ennek díja nem emelkedik jövőre. A drágulás költségét nem hárítják át az emberekre. Ezért

extraprofitadót vetnek ki a rendszerhasználati díjért felelős energiatermelő erőművekre.

Ebből 40 milliárd forintos bevétellel számolnak. Idén 13 százalékos, jövőre 10 százalékos lesz ennek az adónak a kulcsa. – foglalta össze a Magyar Hang.

Kormány-ígéretek

A kormány 17 vállalást tett az Európai Uniónak. Létrejött az Integritási Hatóság – idézte fel. Az igazságszolgáltatásra vonatkozóan megfogalmazott elvárásokat alaptalanoknak tartják, de megteszik a kért intézkedéseket. Nem szervezeti változások lesznek, hatáskörök megoszlásáról fogad el a kormány módosításkat. Gulyás Gergely szerint ezzel az utolsó feltétel is teljesül, ami gátolta a helyreállítási alap forrásainak lehívását.