Független Benzinkutak Szövetsége: mindenkinek sok sikert kívánunk a jövő heti tankoláshoz

Pénteken levélben fordul a Független Benzinkutak Szövetsége (FBSZ) a Mol elnök-vezérigazgatójához, Hernádi Zsolthoz, valamint Magyarország miniszterelnökéhez, Orbán Viktorhoz amiatt, hogy a Mol bejelentette, nem fogja kiszolgálni azokat a kisbenzinkutakat a jövő héttől előre nem meghatározott ideig, amelyekkel a benzinárstop bevezetése után kötöttek szerződést.

Eddig is a negyedét kapták a rendelésüknek…..

A Független Benzinkutak Szövetsége országos lefedettségű, a tagok illetve a kutak számát nézve a második legnagyobb magyar „kúthálózat”. Egri Gábor elnök a 24.hu-nak azt mondta, álláspontjuk szerint

a nemzeti olajvállalatnak a társadalmi felelősségvállalás jegyében igenis biztosítania kellene, hogy a családi tulajdonban lévő magyar benzinkutakon, melyeket magyar kkv-k üzemeltetnek, legyen üzemanyag, hogy vidéken is tudjanak az emberek tankolni.

Mint kiderült, már eleve korlátozták ezeknek a kiskutaknak a mozgásterét, hiszen

a Moltól egy ideje csak a megrendelt mennyiség 25 százalékát kapták meg – az ellátásstop egyoldalú döntését nem tudják elfogadni.

Egri Gábor megjegyezte,

nem gondolják, hogy az eddig biztosított 25 százalékos mennyiség elvonása biztosítaná a magyarországi ellátásbiztonságot. Sőt, éppen a kívánt cél ellenkezőjét érik el.

Az üzemanyagárstop tavaly november 15-e óta él, vagyis több mint egy éve

Idén február végétől (amikortól a nagykereskedelmi árat is 480 forintban maximálták, és a korábbi szállítók emiatt kiszálltak a kisbenzinkutak ellátásából) mintegy 260 vállalkozás kötött ellátási szerződést a Mollal – közülük 160 vállalkozás tagja az FBSZ-nek, amelyek nagyjából 300 benzinkutat üzemeltetnek. Ez alapján az FBSZ becslése szerint a Mol által bejelentett ellátásstop mintegy 500 benzinkutat érinthet. A Mol szerint a szállítások felfüggesztése az összes hazai benzinkút körülbelül 10 százalékát érinti, ami nagyjából 200 benzinkútnak felel meg.

Mol-indoklás

Egri Gábor szerint kifordított a Mol indoklása, miszerint azért nem adnak üzemanyagot az érintett kutaknak, mert számukra az ország ellátásbiztonsága a legfontosabb. Vagyis

az ország ellátásbiztonsága érdekében az ország egy részében, jellemzően vidéken megszüntetik az ellátást. Miközben más hálózatoknak szállítanak, a családi tulajdonú kisbenzinkutaknak nem. A környező országokban lévő kútjait ellátja a Mol, az idén szerződő magyar vidéki kutakat meg nem.

A Mol döntését éppen ellátásbiztonsági szempontból nevezte Egri szakmaiatlannak, ami főleg a vidéken élőknek fog óriási problémákat okozni amiatt, hogy 10–15 kilométerre kell majd menniük azért, hogy tankoljanak. Ezen a ponton párhuzamot vont az ideiglenes postabezárásokkal, ami szintén jelentős részben a vidékieket érinti. Nem érti, miért akarnak az üzemanyag-ellátási stoppal még jobban kitolni az ott élőkkel.

Mire számítanak?

A Molhoz azért fordulnak levélben, hogy

a menedzsment foglalkozzon a kérdéssel, és érdemben reagáljon rá.

A miniszterelnököt pedig azért keresik meg, hogy

emlékeztessék, kormányzati szándék volt a kisbenzinkutak víz fölött tartása, ám a támogatásokat utoljára a második negyedévben kapta meg minden érintett, a harmadik negyedévi támogatás már csak részben érkezett meg, a negyedik negyedéviről pedig információjuk sincs.

A kormányfőtől kérik továbbá az állami kőolaj- és üzemanyag-tartalék felszabadítását, hogy amíg a Mol nem szolgálja ki a mintegy 500 érintett kiskutat, addig a tartalékból lehessen ellátni őket.

Úgy gondolják, ha a Mol és az OMV számára fel tudtak szabadítani a tartalékokból, ugyanezt megtehetik a kisbenzinkutak ellátásának biztosítása érdekében is.