Gábor György: „Ez több mint bűn: ez hiba!”

Amikor a törvényhozás elfogadta a koronavírus elleni védekezésről szóló 2020. évi XII. törvényt (maradjunk abban, hogy a felhatalmazási törvényt), az ellenzék kapitális és – könnyen meglehet: végzetes – hibát követett el, amikor nem állt föl, és nem vonult ki a parlamentből, helyette gyáván és ostobán belesétált Orbán csapdájába.

Tóth Bertalan szinte könyörögve kérte a miniszterelnököt,

hogy fogadjanak el egy határidőt, s ebben az esetben az ellenzék aláírja a törvényt. Nem vették észre Orbán célját, azt, hogy az ellenzék ne írja, ne írhassa alá, s ezért esze ágában sem volt a törvénybe határidőt elhelyezni. A célja semmi más nem volt, csak az, hogy ettől a pillanattól kezdve az idők végezetéig elmondhassák, hogy az ellenzék víruspárti, s hogy a magyar nép ellensége. A határidő nélküli felhatalmazási törvény elfogadását követően valakinek az ellenzék soraiból fel kellett volna állni, s azt mondani: A miniszterelnök ezzel nyilvánvalóvá tette, hogy nem a koronavírus ellen folytatott küzdelem érdekli őt, nem a járvány a legfőbb ellensége, hanem az ellenzék, s ezt követően ki kellett volna vonulni a parlamentből. Valamennyi ellenzéki pártnak, kivétel nélkül. Aki bent maradt volna, arról tiszta és egyértelmű képet nyerhetett volna a választó.

A kivonulás komoly üzenetet hordozott volna kifelé és befelé egyaránt

Egy EU-s ország, amely a diktatúra törvénye szerint működik, egy egypártivá (KDNP – hahaha) vált parlamentben! Ma viszont a Fidesz folyamatosan elmondhatja, hogy itt demokrácia van, működő parlament, hiszen az ellenzéki képviselők is részt vesznek a parlament munkájában, hozzá is szólnak rendre, s olyan erős ez a demokrácia iránti elkötelezettség, hogy az ellenzéki képviselőket nemhogy a felhatalmazási törvény nem zavarja, de még az sem, hogy menet közben kormánypárti politikusok nem tartják sem őket, sem választóikat a nemzet részének.

Nem zavarja az ellenzéki képviselőket, hogy a járvány szélárnyékában a legaljasabb törvénytervezeteket próbálják áterőltetni,

s a maffiaérdekeiknek megfelelően most kegyelmi takarásban hajtják végre piszkos üzleteiket (vesd össze például a kaszinók kvázi-dinasztikus alapokon történő magukhoz ölelését etc., etc.) S még az sem zavarja az ellenzéket, hogy a felhatalmazási törvény, amely – értelemszerűen – a kormányt és annak fejét ruházta fel minden hatalommal, most folyamatosan és gyáván egyfolytában hárít, és a leghazugabb módon igyekszik megszabadulni minden felelősségtől, áthárítván mindent, amit csak lehet, és amit csak nem lehet, például a főpolgármesterre.

Ha kivonultak volna a parlamentből, az európai közvélemény is világosan és tisztán láthatott volna,

még tán az EU „spétes” reflexű hatalmasságai is, s nem okozott volna hetekig tartó rébuszt, hogy akkor most van parlament, avagy nincs parlament Magyarországon. Az ellenzék a kivonulásával alapozhatta volna meg politikai és morális tőkéjét, s hozhatta volna létre azokat a közös fórumait (nyugi, nem igényelt volna ez sok pénzt, talán még egészen keveset sem), amelyekkel felépíthette volna alternatívaként kínált politikáját és stratégiáját.

De ebből semmi sem lett, a Fidesz röhög a markába,

az EU pedig láthatóan semmit sem ért ebből, hiszen ha diktatúra, akkor miért és minek az ellenzékkel együtt működtetett parlament, s a magyar választó is ötletelhet (mert ötletel is), hogy mik lehetnek azok a „magasabb rendű”, előtte ismeretlen okok, amiért az ellenzék még mindig ott üldögél a parlamentben, s elszántan asszisztál saját maga és választói mindennapos megalázásához.

Az ellenzék bennmaradásával nagy adut adott Orbánnak a miniszterelnök EU elleni cinkelt lapú kártyajátékához.

Két érvet nem fogadok el:

1. senki ne akarja elhitetni, hogy az ellenzéknek ezekkel a parlamenti haknikkal maradt még lehetősége eljutni a nyilvánossághoz. Tizenhét és fél nyugdíjas nénit és bácsit leszámítva, senkihez sem jutnak el ezek a nagyszerű felszólalások, ezeknél talán még a lánchídi dudálós partik is többet érnek, de volnának még ötleteim.

2. Továbbá ne mondja senki, hogy a bent maradásnak egzisztenciális okai vannak, hisz a képviselő is a piacról él: az ellenzéki képviselők nem mondanának le a képviselői mandátumukról, csak azt jeleznék, hogy a felhatalmazási törvény diktatúrája alatt, vagyis addig, ameddig az tart, nem vesznek részt a parlamenti munkában. Orbán nem foszthatná meg az illetményüktől őket, hiszen a Fidesz-KDNP is hasonlóan viselkedett a Gyurcsány-időszak alatt, jóllehet akkor nem volt felhatalmazási törvény. Ha viszont mégis megfosztanák őket képviselői illetményüktől, annak azonmód szép és ricsajos visszhangja lenne széles e kontinensen, ami a későbbiekben akár meg is térülhetne, azaz tekinthetnék mindezt egyfajta „politikai befektetésnek.”

Szóval ez volt a hiba. A bűn pedig az,

hogy miközben ezekben a napokban autók állnak meg magyar állampolgárok házának kapui előtt, s Facebook-bejegyzéseik miatt rendőrautókba tuszkolják őket, emberi jogaikban és méltóságukban megalázva valamennyiüket és családjukat, továbbá a rendőrséget politikai eszközként használva megfélemlítéssel riogatva egy egész országot, közben az ellenzéknek nem hallom a hangját, pedig most aztán igazán teli torokból kellene üvölteni. Ha másért nem, hát azért, mert igazuk lett, amiért nem írták alá a felhatalmazási törvényt: ezt mondtuk előre, s most lőn:

bezörgetett az ablakunkon a diktatúra, annak megszokott és ismerős velejáróival.

Forrás

koronavírus

2 thoughts on “Gábor György: „Ez több mint bűn: ez hiba!”

  • 2020.05.14 at 19:03
    Permalink

    Milyen ismerős ez a rendszer! Miért nem vagyok meglepődve?

  • 2020.05.14 at 20:09
    Permalink

    A kivonulás egy lehetőség lett volna – de a jelek szerint igenis tudnak az EU politikusai is a facebook-üzenetek miatti zaklatásról. Számon is kérték azt is és a végtelen felhatalmazást is. Tény, hogy itthon az, aki csak kormánypárti sajtót olvas mindenhonnan csak annak a tálalását ismeri. De egy fanatikusnak a Fidesz jó, akármit tesz. Kormánypárti ismerősöm a facebook-üzenetért elvitelt azzal kommentálta hogy nyíltan ne kritizáljam a kormányt – akkor nem lesz bajom. Szabó Tímea eltapsolását is azzal kommentálta hogy miért nem olyasmit mondott amit a többség a parlamentben hallani akart… Ő le akarná mondatni a mandátumról, mert ‘cirkuszol’ és “zavarja a munkát”. Ez a véleménye az egész ellenzékről. Nem képes még azt sem megérteni hogy az ő válaszóit azzal képviseli amit mond. Pedig több nyelven beszélve bőven tud tájékozódni ismerősöm külföldi sajtóban is. De ott is csak azt érzékeli, hogy ‘egyre többen ismerik el Orbán igazát’. Biztosra veszi az EU közeli széthullását – mert ‘a keleti országok szokásait nem lehet a nyugatiakéval összehangolni’. Szerinte a Fidesz nem lop, arról hallani sem akar. A koronavírus elleni Fidesz ‘harcot’ is kiválónak tartja, amit az ellenzék, ‘Brüsszel’ és Soros zavar… Akkor mit várhatunk kevésbé tájékozódni tudó embertől? Ennyi talán elég.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Pin It on Pinterest