Gulyás Gergely sajnál, megért és közöl

A hétfői délután bombahíre kerítésen belül, hogy a Fidesz csodasrácának tartott Fürjes Balázs lemond a miniszterhelyettesi megbízatásáról. Elmondása szerint kevés lenne neki a nap 24 órája ahhoz, amit további életében tenni kíván. Gulyás Gergely sajnálattal, de belenyugodott a „változtathatatlanba” és bejelentette az utódot.

Lelépett – fellépett

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter kedd reggel a Facebook-oldalán egy friss bejegyzésben úgy fogalmazott, hogy sajnálattal, de megértéssel vette tudomásul Fürjes lemondását, majd sok sikert kívánt neki a jövőbeli megbízatásai ellátásához, egyben köszönetet mondott neki az elmúlt 5 éve közös munkájáért.

„Fürjes Balázs a Miniszterelnökség államtitkáraként és miniszterhelyetteseként a kormányzati munkában és a fővárosért végzett tevékenysége során az elmúlt fél évtizedben múlhatatlan érdemeket szerzett”

– írta a miniszter, majd a posztja végén azt is elárulta, hogy már megtalálták az államtitkár utódját, és azt is bejelentette, hogy

április 1-jével a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkársága összevontan fog működni, a tárca miniszterhelyettese pedig Panyi Miklós stratégiai államtitkár lesz.

<<Olvassa cikkeinket a Google hírei között is! >>>

Háttér

Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára és Gulyás Gergely miniszterhelyettese hétfő délután a közösségi oldalán jelentette be, hogy beadta lemondását és március végével távozik a tárcától.

„Új utakon, új feladatok felé

A mai napon, megköszönve a bizalmat és a közös munkát, új feladatok vállalásáról és a miniszterhelyettesi megbízatásról való lemondásról egyeztettem Gulyás Gergely miniszter úrral. Áttekintve a helyzetet miniszter úr elfogadta: lemondok államtitkári megbízatásomról és más területen folytatom a munkát.

Az ok egyszerű:

több olyan új kihívás is jelentkezik egyszerre életemben, amelyeknek szívesen teszek eleget, ám amelyek sokkal több időráfordítást kívánnak és több külföldi elfoglaltsággal járnak, mint amennyit a nemes, de nagyon kötött, az év nagy részében magyarországi jelenlétet megkívánó miniszterhelyettesi munka lehetővé tesz.

E kihívások egy része a magánszektorból érkezik és döntően izgalmas városépítési feladatokban való részvételről szól. A terep nem idegen nekem, harmincéves pályafutásom felét töltöttem a vállalati világban vezetőként és egy nagy nemzetközi ügyvédi irodában –

most visszatérek oda, ahol korábban sok mindent tanultam és ahol, mindig csapatjátékosként, másokkal együtt már egyszer sikerült szép eredményeket elérnem.”

Panyi Miklós

Panyi Miklós a Fidesz májusi választási győzelme után lett államtitkár. Korábban az Alapjogokért Központ nemzetközi igazgatóhelyettese, majd a Miniszterelnökségen kabinetfőnök.

Budapesten született. Az ELTE Trefort Ágoston Gyakorlóiskola diákja, 2009-ben az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán jogi diplomát, majd 2015-ben a Közép-európai Egyetem (CEU) nemzetközi kapcsolatok szakán mesterdiplomát szerzett – olvasható a kormany.hu-ra feltöltött információk szerint.

  • Egyetemi évei alatt gyakornok az Európai Parlamentben, majd kabinettitkár az Országgyűlés Hivatalában, a Fidesz Országgyűlési Képviselőcsoportjának Külügyi Kabinetjében.
  • 2008 és 2009 között a HAESF – Hungarian-American Enterprise Scholarship Fund ösztöndíjprogram keretében egy évet az Amerikai Egyesült Államokban tanul és dolgozik.
  • 2009-2014 között az Európai Parlament néppárti magyar képviselőcsoportjának sajtófőnöke.
  • 2015 és 2019 között a Magyar Villamos Műveknél európai uniós szakértőként, majd a Külügyi Osztály osztályvezetőjeként dolgozott. 2019-ben az Alapjogokért Központ igazgatóhelyettese lett.
  • 2020 októberétől Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter kabinetfőnöke.
  • Angolul felsőfokon, franciául és spanyolul társalgási szinten beszél.