Gyenge javaslatot „tákolt össze” a kormány a „Stop Soros” előterjesztéssel

Az LMP szerint jelen állapotában elfogadhatatlan a „Stop Soros” és az alaptörvény-módosítás. Mindkettőt puszta kommunikációs eszközöknek minősíti.

Mindenki a szülőföldjén boldogulhasson

Keresztes László Lóránt társelnök pénteki budapesti sajtótájékoztatóján leszögezte: az LMP szerint minden államnak joga van eldönteni, kivel kíván együtt élni, vagyis a bevándorláspolitikát nemzeti hatáskörben kell tartani. Európa külső határait is meg kell védeni. Amíg az illegális bevándorlás megfékezése nincs teljes kontroll alatt, szakpolitikai kérdésekről nem is érdemes vitatkozni. Ahhoz kell segítséget nyújtani, hogy mindenki a szülőföldjén boldogulhasson – tette hozzá.

Elfogadhatatlan elemek

Bírálva az alaptörvény módosítására benyújtott javaslatot azt mondta: bár annak bizonyos elemei helytállók, a kormány egy „salátatörvényt” hozott létre. Mit keres a közigazgatási bíráskodás, valamint a gyülekezési jog korlátozásának kérdése a migrációról szóló előterjesztésben? – tette fel a kérdést, kifogásolva, hogy utóbbiról nem tudnak önállóan szavazni, ha a javaslatban elfogadhatatlan elemek is vannak.

Demeter Márta frakcióvezető-helyettes szerint rendkívül gyenge javaslatot „tákolt össze” a kormány a „Stop Soros” előterjesztéssel, ami nem erősíti az ország biztonságát.

A Fidesz akadályozza a hétéves uniós költségvetést

Kívánatosnak ítélte, hogy növeljék az uniós határrendészet, a Frontex büdzséjét és létszámát 10 ezer főre, de még az előrevetített 2027-es év előtt. Hatékonyan működő előrejelző rendszer kiépítését szorgalmazta a balkáni államok bevonásával. A folyamat gyorsítása érdekében a következő hétéves uniós költségvetés mielőbbi elfogadását is sürgette, amelyet szerinte a Fidesz akadályozni kíván.

A politikus kíváncsi a kormány uniónak tett javaslataira is, de rendszeresen beszámoltatná a kabinetet az illetékes országgyűlési bizottságban is a megtettekről – hangzott el az LMP sajtótájékoztatóján.

(MTI)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük