Gyerekeink védelmében – Még 42 nap a tanév kezdetéig

Itt a nyár, a vakáció, az óvodai, iskolai szünet időszaka. Talán még időben írok, az illetékeseknek lesz idejük megvizsgálni, talán még bizottságot is létrehozni a megoldásra. Ki tudja, még az is elfordulhat, hogy szerény felvetésem meghallgatásra talál. Felelőtlen városvezetés. 

Cseppben a tenger

Debrecenben, a Jánosi utcában élek, így a tanévben szinte minden nap látom, megélem, hogy gyermekeink, az őket kísérő szülők, nagyszülők milyen veszélynek vannak kitéve a Csapókerti Általános Iskola és a Mesekert Óvoda környékén.

Aki járt már felénk tudja, hogy a reggeli órákban és délután négy és öt óra között szinte nem lehet közlekedni. Az utca keskeny, ennek ellenére kétsávos, rengetegen használják menekülő útnak is. Gyakori, hogy az autó sor, az utca végén áll. Ráadásul az út minősége enyhén szólva is hagy kívánnivalót maga után. A pár évvel ezelőtti felújítást igen nagyvonalúan, és anyag takarékosan végezhették el. Valószínűleg ennek is köszönhető, hogy az út szélén egyes helyeken tekintélyes mélyedések találhatók. Az pedig a városvezetés is tudja, hogy 30 kilométeres sebességkorlátozás betartása csak egy szép álom.

Nos, gyermekeink ilyen körülmények között próbálnak közlekedni. A Mátyás király utca felé élők számára a templom előtt található felfestett gyalogátkelő, azonban akik a Jánosi utcában és a környékén laknak sokszor az autók között szlalomozva próbálnak átjutni a túloldalra. A biztonságot adó gyalogátkelőre , a gyermekekre figyelmeztető, villogó lámpa felszerelésére eddig valahogy nem jutott pénz.

Csak a szerencsének köszönhető, hogy eddig megúsztuk tragédia nélkül

Valószínűleg a debreceni városvezetők gyermekei nem a Jánosi utcai iskolába, óvodába járnak, hisz” akkor maguk is szembesülnének a napi életveszéllyel. Eddig még szerencsére nem történt tragédia, de ez nem lehet magyarázat arra a felelőtlenségre,hogy egy ilyen forgalmas környéken az önkormányzat nem gondoskodott a biztonságos közlekedés elemi feltételeiről.

Szeptember 3-ig, a tanév kezdetéig még 42 nap van. Ennyi időnek elégnek kellene lennie ahhoz, hogy a mostani áldatlan állapotot az illetékesek megszüntessék. Spórolják ki a város költségvetéséből a szükséges összeget. Talán nem vágja földhöz Debrecent egy lámpás gyalogátkelő létesítése. Láttam már ennél nagyobb pazarlást az ország második legnagyobb lélekszámú településén.

Nem vagyok közlekedési szakember, egyszerű magyar állampolgárként azonban úgy érzem, hogy muszáj megszólalni közügyekben, mindannyiunk érdekében. Ne felejtsük el, szeptembertől ismét több száz gyermek közlekedik a környező utcákban, közös felelősségünk, hogy mindezt biztonságban tehessék. ​​

Amire “fussa”

120 millió seggére vertek a dinók – vagy a disznók?

A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük