H5 – minek nevezzelek?

Dúl a névvita-vihar a biliben… Maradjon HÉV? Legyen inkább 5-ös metró? Vagy „közröhej”? Talán találóbb lenne, ha LRV-nek hívnánk…

Tébolyult ötlet

Mi is hírül adtuk, s első hevületünkben a regnáló főpolgármesternek tulajdonítottuk a kétes érdemet, hogy a Budapesti Mobilitási Terv szerint:

tekintettel a H5-ös HÉV fontosságára, utasforgalmának nagyságára” 2019. szeptember 1-jétől M5-ös metróvonalként fognak hivatkozni rá.”

Ki is tört az orkánszerű az éjjeliedényben. Felhorgadt az újabb átnevezési szentségtörésen fű, fa, bokor – majd’ mindenki. Hadd ne biggyesszem ide a több tucatnyi linket, ízelítőül csak kettőt a nálunk megjelentekből: Lendvai Ildikóét és Kaczvinszky Barbaráét, mert ugye ezt a tébolyult ötletet hiba lett volna szó nélkül hagynunk…

Szélvihar a biliben

Tarlós Istvánnak sem sikerült. Nem csoda… A kampány miatt nyilván ki akarta fogni valahogy a viharos erejű szelet a biliből. Közölte a széles nyilvánossággal, hogy az átnevezésre a fővárosnak nincs joga, mivel a HÉV az állam (a MÁV) tulajdona, továbbá Demszky Gábor és Bús Balázs a két ötletgazda hunyó, meg különben is:

így nevezni… a világ vicce. Ez egy jó hecc, mert minden épeszű ember röhög rajta, csak éppen nem igaz… Közröhej …”

S noha magam is hajlanék rá, hogy e minősítésben kivételesen igazat adjak neki, inkább mégsem teszem. Ugyanis van ebben a vidámnak tűnő közröhögésben egy jókora adag keserűség is. Ez ügyben Czeglédi Zoltán írta meg Facebook-posztjában a tutit:

Ígértek új metrót, meg azt is, hogy felújítják a szentendrei HÉV-et. Így viszont, hogy utóbbit átnevezték ötös metróra, minden megoldódott: van új metró, pipa, viszont nincs már szentendrei HÉV, nincs mit felújítani, pipa.”

Meg is mutatom, ez a valóságban pontosan mit jelent.

Friss a fotó, ma délelőtt készült.

A szerző felvétele

Úgyhogy amíg elül a vihar a biliben, javaslom: a szóban forgó tömegközlekedési iszonyatot – ami két évvel a születésem előtt, 1949-ben kapta a Budapesti Helyiérdekű Vasút (BHÉV) nevet, azután volt MÁV-HÉV, Budapesti Elővárosi Vasút (MÁV-BEV) továbbá BKV-HÉV, majd 2016-tól ismét BHÉV – hívjuk egyszerűen annak, ami. Legyen LRV! Lepukkant Rozsdás Vacak…

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük