Sorting by

×

Háborús napló 64. – Putyin nem akar komolyan tárgyalni Ukrajnával

Vlagyimir Putyin orosz elnök nem akar komolyan tárgyalni Ukrajnával a háború befejezéséről – mondta kedden Antony Blinken amerikai külügyminiszter az MTI szerint.

A USA támogatja Ukrajna erőfeszítéseit a béke megteremtésére

A Financial Times két nappal ezelőtt már úgy értesült, hogy az orosz elnök most már nem akar békét kötni (márciusban viszont még komolyan gondolta ezt). Az amerikai külügyminiszter ezzel kapcsolatban most azt mondta a szenátus külügy bizottsága előtt:

Eddig nem láttuk jelét annak, hogy Putyin elnök komolyan lényegi tárgyalásokat akarna
Hozzátette: az Egyesült Államok támogatja az ukrajnai vezetést a békeszerződésre irányuló diplomáciai erőfeszítéseiben.

Blinken a meghallgatáson válaszolt Rand Paul republikánus szenátor kérdésére is, aki azzal vádolta meg Joe Biden amerikai elnököt, hogy Ukrajna NATO-csatlakozása mellett kardoskodva hozzájárult ahhoz, hogy az oroszok lerohanták Ukrajnát. A külügyminiszter azt mondta: már a háború kezdete előtt is többször tárgyaltak az oroszokkal, és akkor kiderült, hogy ez számukra csak egy ürügy.

NAGYON VILÁGOS VOLT PUTYIN ELNÖK SAJÁT SZAVAI ALAPJÁN, HOGY EZ NEM UKRAJNA ESETLEGES NATO-CSATLAKOZÁSÁRÓL SZÓLT, HANEM Ő MINDIG ABBAN A HITBEN VOLT, HOGY UKRAJNA NEM ÉRDEMLI MEG, HOGY SZUVERÉN ÉS FÜGGETLEN ÁLLAM LEGYEN

Moszkva nem viccel!

Szerda: 05-05Oroszország nemkívánatos személynek nyilvánította a moszkvai svéd nagykövetség három diplomatáját – közölte kedden az orosz külügyminisztérium. A tárca kedden bekérette Svédország oroszországi nagykövetét, akinek határozott tiltakozását fejezte ki a svéd hatóságok “barátságtalan” lépései – a stockholmi orosz nagykövetség három munkatársának “indokolatlan”, április 5-én bejelentett kiutasítása, a “kijevi rezsimnek” nyújtott katonai támogatás, valamint az ukrán nacionalisták “a Donyec-medence és Ukrajna békés lakossága ellen elkövetett bűncselekményeinek eltussolása” – miatt. Moszkva ellenlépésnek minősítette a svéd diplomáciai munkatársak nemkívánatos személynek nyilvánítását.
Reagálásában Ann Linde svéd külügyminiszter indokolatlannak és aránytalannak nevezte, hogy Oroszország kiutasítja a királyság négy diplomatáját. A svéd diplomáciai tárca a TASZSZ hírügynökség érdeklődésére megerősítette, hogy a miniszter nem tévedett, amikor azt állította, hogy négy diplomatát utasítanak ki Oroszországól, mert az orosz lépés a szentpétervári főkonzulátus egy munkatársát is érinti.

Ukrajna NATO fegyverzetre vált

Szerda: 04-10 Az ukrán külügyminiszter kedd este közzétett videóüzenetében közölte, hogy Ukrajna a fegyverkezés új szakaszába lépett, amire két hónappal ezelőtt még senki nem számított. Dmitro Kuleba közölte, hogy az Ukrán Fegyveres Erők megkezdik az átállást a NATO-fegyverekre.

“Egy teljesen új szakaszba léptünk, amiről még csak álmodni sem mertünk, az ukrán haderő áttér a NATO által használt fegyverekre és szabványra”

– hangsúlyozta a külügyminiszter.

Kuleba szerint Volodimir Zelenszkij ukrán államfő meggyőzte Joe Biden amerikai elnököt arról, hogy most kell lépni.

“Útnak indultak hozzánk az első tarackok, de ez csak a kezdet, sokkal több fegyver fog érkezni. Ez egy történelmi pillanat”

– tette hozzá Kuleba.

átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.