A dunai hajóbaleset és tragédia másnapján kisfiam osztálya lemondta a jövő hétre tervezett vízi kirándulást. Természetesen minden szülő fellélegzett.


Érzelmi alapon természetesen jó döntést hozott az iskola,

az esemény közelsége miatt jelenleg mindenki bizalmatlan ezekkel a kishajós városnézésekkel szemben. Ráadásul nagyon sokan vagyunk, akik akár egy-egy rendezvényen vagy a BKV menetrend szerinti járatain kihajóztunk a Dunára és élveztük ezt az egyedi utazási formát.

Amikor a Hableány még ilyen BKV-hajójáratként is szolgálatban volt jómagam is utaztam a fedélzetén, bár hegymenetben a Boráros térről a Római partig másfél órás volt az út a munkahelyemig, ám micsoda kényelem volt  leülni egy asztalhoz, kinyitni a laptopot és a Batthyányi-tértől a Meder utcáig meg lehetett írni vagy szerkeszteni egy-egy cikket.

Békebeli hangulat volt a kishajón: senki sem gondolhatta, gondolt rá, hogy ilyen tragédia történhet

Persze évekkel később már hallottunk róla, hogy ezek az óriási szállodahajók indokolatlanul tartanak városnéző túrákat. Az óriási fogalom miatt már eddig is veszélyeztették a kishajókat.

A hírek szerint a felelősök persze rá sem hederítettek az egészre, pontosabban a külföldi tulajdonú folyami cruisereket üzemeltető cégek komoly pénzt fizettek, fizetnek a kikötőhasználatért, így aztán senki nem merte bolygatni a városi szakaszon tett külön útjaikat.

Végül a Hableány két fős magyar személyzete, valamint egy dél-koreai turistacsoport lett az áldozat. Az ázsiai országot néhány éve egy borzalmas kompkatasztrófa sújtotta, arra még mindenki élénken emlékszik.

Arra most nem szeretnék kitérni, hogy ki a felelős, mi történt pontosan. Arra vannak a szakértők, hogy ezt pontosan kiderítsék

Visszatérve az iskolai kirándulásra, érzelmi alapon jó döntés született. Ugyanakkor be kell látni, hogy ez az egyedi tragédia nem ismétlődhet meg. A szakembereknek és a szabályozóknak be kell avatkozniuk és újra biztonságossá kell tenniük a dunai folyami hajózást.

Ahogy mondják az elmúlt 50-60 évben nem történt a Dunán nagyobb baleset, így teljesen indokolatlan volna mumusként félni a városi hajózástól. Sőt, Párizsban már a vízen suhanó hajótaxikkal is vígan lehet közlekedni a Szajnán, hasonló vízi taxi Budapesten is nagyon menő lenne.

Tegyék rendbe a budapesti folyami hajózás szabályait, a nagyhajóknak tiltsák meg a városnéző túrákat, főleg az éjszakai kihajózást. A város pedig váltsa valóra régi ígéretét és szerezzék be azokat a kishajókat, amelyekkel biztonságosan lehet városnéző kirándulásokat indítani.

1 hozzászólás

  1. Mennyivel más egy hajóbaleset mint egy buszbaleset vagy a mindennapos autóbaleset ? Az autókról senki nem mond le. Egyébként még mindig nem értem hogy kerülhettek olyan közel egymáshoz a hajók ?

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét