Hálapénzmentes egészségügyet akar egy most alakult orvoscsoport

Egy nemrég, az „1001 orvos hálapénz nélkül” nevű Facebook-csoportból megalakult orvoscsoport felhívást tett közzé, amelyben kijelentették, az egészségügy megmentése érdekében az orvostársadalomnak saját kezébe kell vennie a sorsát. A csoport szóvivője a Magyar Hangnak nyilatkozott.

6 pont…

Lénárd Rita, a jelenleg is praktizáló belgyógyász-főorvos elmondta:

„A készülő programunk alapja, az egyik legfontosabb a hazai egészségügyben, hogy mind az állami, mind pedig a magánszférában biztonságos betegellátás, egységes szakmai protokollon alapuló gyógyítás és a szakmai minimum feltételek betartása. Éppen ezért azzal a céllal jött létre munkacsoportunk, hogy közösen dolgozzuk ki a programunkat, valamint annak kivitelezésén és szervezésén is közösen dolgozzunk”

Elmondta, a céljaikat hat pontban foglalták össze, mint például a szerethető, és az orvosokért dolgozó, eredményes kamara, vagy a méltóságot megőrző, kulturált és emberséges ellátás a betegeknek, közmegbecsülést és szakmai elismerést biztosító életút az orvosoknak:

“Egyszerűen képtelenség elég időt és figyelmet egy betegre fordítani abban a rendszerben, ahol egy orvosra vagy nővérre egy kórházi osztályon 30-40 beteg jut, míg a sürgősségin maximum tűzoltómunkára van lehetősége az ott dolgozóknak. Ahhoz, hogy valamennyi betegünk számára a méltó egészségügyi ellátás, egyértelmű létszámnövelésre és a szakmai minimum feltételek betartatására van szükség.”

Hálapénzmentes övezet

Megfogalmazta, az a határozott céljuk, hogy hálapénzmentes legyen az egészségügy, és ennek megvalósításához a társadalmi hasznosságuknak megfelelő egzisztenciális biztonságot szeretnének elérni az orvosoknak:

„A hálapénz megszüntetésének egyik alapja a hazai bérek emelése. Azt mi is tudjuk, hogy itt nem a jelenleg elérhetetlen nyugati bérekre kell gondolni, de célként a V4-es országok egészségügyi fizetési szintje mindenképpen elérendő. Azt szeretnénk, ha öt éven belül száz százalékos lenne itthon az ágazat bérfejlesztése. Ráadásul a súlyos munkaerő hiányra az is megoldást jelenthetne, ha a felelősök egyszerűsítenék a nyugdíjkorhatár után további munkát vállaló orvosok helyzetét, mert jelenleg a beadott kérelmek fél-egy évig nem kerülnek engedélyeztetésre”

Kell egy jó hír? A Péterfy hálapénzmentes övezet! – Legalábbis elindult afelé….

Rossz betegtájékoztatás

A gyakorló orvos a betegek felé jelenleg rendkívül rossznak tartja a tájékoztatást, és ez alól az e-tájékoztatás sem kivétel. Ma majdnem hiánycikk az olyan egészségügyi oldal, amit felkeresve a beteg válaszokat kap arra, a problémájával kihez, hova fordulhat:

“Nem véletlen, hogy ezt felvettük a céljaink közé, hiszen már most forgalomban vannak olyan okos alkalmazások is, amelyek segítségével EKG-t lehet készíteni, vagy az egészségi állapotot lehet nyomon követni. Ráadásul az sem az ördögtől való, ha ezeket összekötnénk az ellátórendszerekkel. Az orvosi oldalról sokkal jobban ki lehetne mindezt használni egyrészt a gyakorló orvosok véleményének kikérésénél, de a digitális rendszerben sokkal olcsóbban lehetne megszervezni az orvosok rendszeres továbbképzését is.”

A legnagyobb haszonélvezők betartanak….

A belgyógyász-főorvos úgy érzi, ugyan a nagy többsége az orvosoknak támogatja az elképzeléseiket, ám van egy vékony réteg – az orvosok 2-3 százaléka –, akik a legnagyobb haszonélvezői a hálapénz rendszerének, és ők biztos, hogy nem állnának az Újratervezés programja mögé:

/ Az írás teljes terjedelemben a magyarhang.org oldalon olvasható./

Zacher Gábor: A hazai egészségügy már működésképtelen, ám a benne dolgozó „hülye barmok” miatt nincs összeomlás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük