Hatalmas békejel a Hősök terén - Ilyen az, amikor több ezer ember együtt áll ki a békéért! - Városi Kurír

Sorting by

×

Hatalmas békejel a Hősök terén – Ilyen az, amikor több ezer ember együtt áll ki a békéért!

Több ezer ember énekelt együtt egy hatalmas békejelet alkotva szerda este a Hősök terén, hogy Ukrajna lerohanása ellen tiltakozzanak, valamint hogy így fejezzék ki együttérzésüket a háború miatt szenvedő ártatlan emberekkel. A demonstrációt a Greenpeace Magyarország szervezte, és 37 civil szervezet csatlakozott hozzá támogatóként.

Hirdetés

A Greenpeace elítéli a Putyin elnök által indított háborút és a harcok azonnali leállítását, illetve az orosz csapatok Ukrajnából való kivonását követeli az orosz elnöktől. A zöld szervezet egy olyan világért küzd, ahol megszűnnek az olaj, a gáz, és a szén által finanszírozott háborúk. Ahol közös erővel, az együttműködést keresve dolgozunk a jövőnket fenyegető legnagyobb válságok megoldásán

– írták weboldalukon az esemény kapcsán.

Együtt emelt szót a békéért a 13 éves kislány, Patrizia, aki Ukrajnából, és Natasa, aki Oroszországból költözött családjával Magyarországra évekkel ezelőtt

Beszédüket magyarul, és anyanyelvükön is elmondták. Több mint 100 résztvevővel fellépett a Csíkszerda énekkar Tóth Árpád vezetésével, akik az egész tömeggel együtt énekelték a Dona Nobis Pacem (Adj nekünk békét!) című kánont. A demonstráció házigazdája Udvaros Dorottya volt. (Forók: greenpeace)

„Mélyen elítéljük az orosz elnök által indított háborút. Putyin elnöknek azonnali hatállyal vissza kell vonnia csapatait, és be kell szüntetnie az ártatlan emberek millióinak szenvedését és halálát okozó háborút. Most a legfontosabb, hogy azonnali segítséget nyújtsunk azoknak, akik a harcok kereszttüzébe kerültek, vagy kénytelenek elhagyni otthonaikat. De úgy érezzük, az is fontos, hogy az értelmetlen erőszak tomboló zajában felhangosítsuk a többség hangját is. A többségét, akik nem a gyűlölet és az erőszak, hanem a szeretet és az összetartás nyelvét beszéljük. Ezért szerveztük meg ezt az eseményt. Egy olyan jövőért kell együtt kiállnunk, amelyet nem a véres konfliktusok, hanem az együttműködés ural. Ahol nem folynak háborúk az erőforrásokért és az energiáért, hanem közösen, békésen oldjuk meg a közösen létrehozott válságainkat, és ahol nem kell a nukleáris fegyverkezés rettegésében élnünk. Véget kell vetnünk az olaj, gáz és szén által finanszírozott háborúknak” – nyilatkozta a helyszínen Mező János Bálint, a Greenpeace Magyarország ügyvezető igazgatója.

A Greenpeace neve a környezetvédelemmel forrt össze,

de a zöld szervezet küldetésének ugyanennyire fontos eleme a békéért való kiállás, hiszen 50 évvel ezelőtt a nukleáris fegyverkezés elleni tiltakozás jegyében született meg a globális mozgalom. A környezetvédő szervezet a múltban, a jelenben és a jövőben is elkötelezetten kiáll az erőszakmentességért, és a Föld minden lakójának békés együttéléséért. Közösen kell fellépnünk a klímaválság és a természet pusztulása ellen – ez az egyetlen harc, amelynek helye van bolygónkon.

Fotó

Kapcsolódó

Hatalmas békejel a Hősök terén - Ilyen az, amikor több ezer ember együtt áll ki a békéért!

Hirdetés
átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.