Hazugságért jelképes összegű bírságot kapott az M1 televíziós csatorna

Az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) alelnöke, Tisóczki Flóra még 2018-ban tartott a Menedék Egyesület irodája előtt sajtótájékoztatón az egyesületet Bevándorlást Támogató, Soros pénzelte szervezetnek “bélyegezte”.

A bíróság döntése szerint hazudtak

Az eseményen Tisóczki „Bevándorlást Támogató Szervezet” matricát ragasztott az iroda bejáratára, és „Soros által pénzelt” szervezetnek nevezte az egyesületet, valamint azt mondta, hogy azért dolgoznak, hogy „Magyarországot bevándorlóországgá csinálják, Magyarországra behozzák a migránsokat”.

Ezzel szemben az igazság, hogy a Menedék Egyesület valójában a Magyarországon jogszerűen élő külföldiek társadalmi beilleszkedését segíti.

A bíróság azt is kimondta, hogy a köztelevízió megsértette a kiegyensúlyozott, pontos, alapos, tárgyilagos, sokoldalú, időszerű, megbízható és felelős tájékoztatás rá vonatkozó követelményét, ezért a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt.-nek 800 ezer forint sérelemdíjat kell fizetnie a Menedék számára, hisz nem adott lehetőséget arra, hogy az egyesület elmondja, valójában milyen tevékenységet végez, és mit gondol a sajtótájékoztatón elhangzottakról.

Az érintettek kommentárjai

„Az ítélet a közmédia kiemelt felelősségére hívta fel a figyelmet: nem terjeszthet hazugságot anélkül, hogy az érintett számára lehetőséget adna a reagálásra. Szomorúnak tartom, hogy másfél évig kell bíróságra járni azért, hogy ezeket az alapvető újságírói elveket a bíróság is kimondja” – mondta el Bodrogi Bea, a TASZ ügyvédje.

„Bízunk abban, hogy a közmédia képviselői is felismerik a kiegyensúlyozott és tárgyilagos tájékoztatás értékét. És ha a jog esetleg meg is engedné a hazugságot azoknak, akik máshogy nem tudják politikai üzeneteiket célba juttatni, mi továbbra is egy olyan Magyarországon szeretnénk élni, ahol a politikáról és a társadalomról vallott vélemények kifejtéséhez nincs szükség a tények elferdítésére” – tette hozzá Kováts András, a Menedék Egyesület igazgatója – Írta a hvg.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük