Itt a friss, ropogós időjárásjelentés!

A néphagyomány szerint “Ha Dorottya szorítja, Julianna tágítja.”, vagyis, ha Dorottya-napkor fagy, akkor Julianna napjára (február 16-ra) megenyhül az idő. Időjárásjelentés első kézből!

Nézzük, mit ígérnek a meteorológusok!

Szerda éjszakára országszerte kiderül az ég. A szél kissé veszít erejéből, de az északi országrész kivételével továbbra is erős lökések kísérik. Fagypont köré, északkeleten kiterjedt területen több fokkal alá süllyed a hőmérséklet.

eumet.hu

Csütörtökön visszatérnek a reggeli fagyok,

az évszakos átlag köré csökken a hőmérséklet. A középső és keleti országrészben kissé mérséklődik a légmozgás, de a Dunántúl térségében továbbra is erős (40-60 km/óra) lökések kísérik az északnyugati szelet. Délelőtt országszerte napsütés lesz jellemzőbb, majd a déli óráktól, északon, később a keleti országrész fölött is erősebben megnövekszik a felhőzet. Nyugaton délután is naposabb idő a valószínűbb. Említést érdemlő csapadék nem hullik.

Éjjel, keleten erősebben, nyugaton mérsékelten, szakadozottan felhős idő várható. Többnyire gyenge vagy mérséklet légmozgás lesz jellemző, de a Dunántúl középső és északi térségében továbbra is élénk, olykor erős lökésekkel kísért északnyugati szél fúj.

eumet.hu

Legvalószínűbb folytatás

Pénteken tovább gyengül a szél, de eleinte a Dunántúlon és a középső országrészben még élénk északnyugati légmozgás valószínű. Eleinte mérsékelten felhős, majd napsütéses, a csütörtökinél pár fokkal enyhébb időre van kilátás. Északkeleten lehet tartósabb felhőzet, ott egy-egy záporeső, hózápor sem kizárt.

Hétvégén délire forduló, vasárnap estig gyenge légmozgás és napos idő a legvalószínűbb. Hajnalonként gyenge fagy is előfordul, míg napközben az évszakos átlagnál pár fokkal lehet magasabb a hőmérséklet. Vasárnap este, éjjel viharossá erősödő délnyugati szél támadhat.

Hétfőre markáns melegfront érkezése körvonalazódik erős, nyugaton viharos széllökésekkel, borongós idővel, elszórtan záporokkal, enyhüléssel.

Kedden előreláthatólag eléri az országot a ciklon hidegfrontja. Viharos északnyugati széllökésekre, távozó záporokra, majd napsütésre van kilátás.

Közlekedésmeteorológia

Csütörtökön zömében már gyenge légmozgás, jó látási viszonyok, száraz utak várják az útnak indulókat. A hajnali órákban előforduló fagy miatti síkosságra kell fokozottan figyelni. A Dunántúlon még erős széllökések fokozzák a balesetek kockázatát, különösen a NY-K irányú utakon.

Forrás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük