Hiába jöttek ellenzéki önkormányzatok, semmit nem tesznek—  továbbra is rágja a fővárosi kerületeket a parkolási biznisz rákfenéje

A parkolási biznisz zökkenőmentesen abszolválta a tavaly őszi önkormányzati választásokat: a polgármestereket lecserélhették, de a kerületi parkolási szerződéseket változatlan szereplőkkel kötik meg, írja az mfor.hu.

Hangos botrányok után, csendes evolúció

Bár a tavaly őszi önkormányzati választások egyik fő kampánytémája a különböző parkolási mutyik voltak Budapesten, egyelőre azonban úgy tűnik, hogy túl sok minden nem változhatott parkolás-ügyben, ugyanis pártszínektől függetlenül ugyanaz a cég bukkan fel most is több kerületben, mint amelyik az egyik kulcsszereplője volt a korábbi botrányoknak, olvasható a cikkben, ami így folytatódik:

Az ellenzéki polgármester által vezetett erzsébetvárosi önkormányzat például 7166 darab parkolóhely üzemeltetéséhez szükséges informatikai szoftver biztosítására és üzemeltetésére írt ki közbeszerzést, amelyet egyedüli indulóként a Sessionbase Kft. nyert meg 120 millió forintos ajánlattal – derült ki a legújabb Közbeszerzési Értesítőből.

A cég neve ismerősen csenghet. A 444.hu 2018-ban és 2019-ben is részletesen bemutatta, hogy az akkor még fideszes vezetésű ferencvárosi önkormányzat megbízásából a parkolási rendszert kezelő Sessionbase Kft. adatbázisában több módosítás is történt; konkrétan készült egy VIP-lista azokról az autókról, melyek ingyen parkolhattak, és parkolási szabálytalanság esetén sem bírságoltak a kerületi parkolóőrök. A rendőrség azonban megszüntette a nyomozást az ügyben, mert szerintük nem történt bűncselekmény.

A cég tavaly is kaszált

A tavaly 638 millió forint árbevételt és 30 millió forint nyereséget elkönyvelő Sessionbase tehát változatlanul sikeresen szerepel a különböző önkormányzati közbeszerzéseken, függetlenül attól, hogy az adott kerületnek tavaly ősszel új polgármestere lett vagy sem. A kormánypárti polgármester által irányított XII. kerületben szintén egyedüli versenyzőként nyert közbeszerzést 870 millió forintos ajánlattal tavaly decemberben: feladata a kerületben lévő parkolási övezetek részére egységes, egy rendszerben működő integrált ügyviteli rendszer és a hozzá kapcsolódó szolgáltatás háttér szállítása, működtetése.

Az I. kerületben viszont ellenzéki lett a polgármester, a Sessionbase viszont maradt. Az önkormányzati tulajdonban lévő Budavári Kapu Kft. márciusban kötött egy évre szóló szerződést a céggel parkolás-ellenőrzési szoftver biztosítására 930 ezer forint/hó áron. Az biztos, hogy 2016-ban is őket választotta az akkor még fideszes vezetésű önkormányzat, a szerződést ugyanúgy Schaffer Zoltán tulajdonos-ügyvezető írta alá.

A parkolás biznisz lényege, a faltól, falig barátság

A céget nem csak az ellenzéki, hanem a kormánypárti média is gyanúsnak találta; Karácsony Gergely főpolgármestert támadták azzal, hogy még zuglói polgérmesterként titkos szerződést kötött a társasággal. Az Origo tavaly augusztusban írt arról, hogy a XIV. kerületi polgármester egy új parkolási szerződést kötött a zuglói képviselő-testület és a helyi bizottságok megkerülésével egy szoftvercsomag értékesítéséről a Sessionbase Kft.-vel.

Hogy a cég mindenkivel jóban van, azt jól mutatja, hogy a Sessionbase a tulajdonosa a SIS Invest Zrt. nevű cégnek, amelyek Szellem Zoltánhoz és Várszegi Zsolthoz köthetők. A 24.hu írta arról, hogy Szellem a kilencvenes évek közepén a Fidesz gazdasági hátországának egyik aktív szereplője volt, nevét korábban egyebek mellett fiktív drágakőüzletekkel hozta kapcsolatba a sajtó. Várszegi Zsolt pedig a hvg.hu cikke szerint a Sys IT Kft. egyik tulajdonosa, a cég elnyerte a BKV informatikai közbeszerzését tavaly júliusban, alvállakozója pedig a Mészáros Lőrinc nagyvállalkozóhoz köthető 4iG lett, fejeződik be a cikk.

Akár így, akár úgy a cikkben  leírtak minimum egy egyre szutykosabb, egyre bonyolúltabb helyzetet mutatnak, aminek felszámolására úgy tűnik régen megérett az idő.

Azt is elképzelhetetlennek tartjuk, hogy az országban a cikkben megjelölt cég lenne az egyetlen amelyik képes lenne a feladatok ellátására.

koronavírus

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük