Sorting by

×

Hivatalos: kilép a Fidesz az Európai Néppártból!

Kilép a Fidesz az Európai Néppártból – jelentette be csütörtökön a Twitteren Novák Katalin. A posztot a Telex vette észre.

A politikus a bejegyzéshez csatolta az erről szóló levelet is, amelynek címzettje Antonio López-Istúriz White EP-képviselő, és amelyben azt írták, a magyar kormánypárt nem kíván többé tagja lenni a Néppártnak.

„Ezúton szeretnénk értesíteni az Európai Néppárt elnökségét, hogy a Fidesz – Magyar Polgári Szövetség a továbbiakban nem kívánja fenntartani tagságát az Európai Néppártban a pártszabályzat 9. cikke alapján”

– írja a Fidesz nemzetközi titkársága a levélben, amit Antonio López-Istúriz White főtitkárnak címeztek.

Orbán Viktor levélben írta meg március 3-án, hogy a Fidesz azonnal kilép az Európai Néppárt európai parlamenti képviselőcsoportjából,

miután a frakció aznap megszavazta az új eljárásjogi szabályzatát, amivel többek között már nemcsak egy tag, hanem egy csoport frakciójogainak felfüggesztéséről vagy kizárásról is lehet szavazni. A Néppártnak tagja maradt egyébként a KDNP EP-képviselője, Hölvényi György.

A Fidesz akkor a frakcióból lépett ki,

de ez nem hatott ki automatikusan a státuszára az Európai Néppárt pártcsaládjában, ahol 2019 márciusa óta volt felfüggesztve. Ha a pártcsaládból nem léptek volna ki maguktól, akkor a Fidesz sorsáról egy személyes jelenlétet igénylő szavazáson lehetett volna dönteni, ami a koronavírus-járvány miatt egyelőre nehezen megoldható lett volna.

Az Európai Néppárt akkor jelezte, hogy a Fidesz a frakcióból kilépve kizárási eljárással néz szembe a pártcsaládon belül is

Ezt azonban a közgyűlésnek kell eldöntenie, ami

„akkor fog ülésezni, amikor a járványhelyzet ezt biztonságosan lehetővé teszi.”

Többek között Markus Söder, a bajok Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke is arról beszélt napokkal később, hogy miután a Fidesz kilépett az EP-frakcióból, magából a pártcsaládból is ki kéne zárni.

A frakcióból való kilépés után Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter úgy nyilatkozott, hogy

„a Fidesz EPP-tagsága már csupán technikai kérdés, a frakcióval történő szakítás volt az első fontos lépés”

– így várható volt, hogy a pártcsaládból is kilép a magyar kormánypárt. Gulyás szerint az EPP pálforduláson ment keresztül, „már nem jobboldali párt”, ellentétben a Fidesszel, ami

„továbbra is a hagyományos kereszténydemokrata, konzervatív értékeket és családképet képviseli”.

Egyelőre nem tudni, hogy belépnek-e másik frakcióba

A Fidesz EP-képviselői egyelőre nem csatlakoztak másik európai parlamenti képviselőcsoporthoz, és azt sem tudni, hogy a Néppárt pártcsaládjából távozva hova lépnek majd be. Az Euractiv korábban arról írt, hogy lehet, hogy a a konzervatív, euroszkeptikus Európai Konzervatívok és Reformisták (ECR) 61 fős frakciójához csatlakoznának. Ennek 24 képviselővel Orbán Viktor lengyel szövetségesének, Jarosław Kaczyńskinek a Jog és Igazságosság (PiS) pártja a legerősebb tagja.

 • Matteo Salvini, az olasz jobboldali Liga párt vezetője viszont március 9-én arról beszélt, hogy lengyelekkel és magyarokkal új európai parlamenti frakció létrehozásán dolgozik. A Liga most az Identitás és Demokrácia euroszkeptikus képviselőcsoport tagja az Európai Parlamentben.
 • Orbán Viktor egy rádióinterjújában szintén említett esetleges együttműködést a Ligával, valamint lengyel erőkkel. „Nem titok, hogy voltak tervek az asztalfiókban” – mondta.

 

fidesz
illusztráció: V.K.
átver

Egy hozzászólás itt: “Hivatalos: kilép a Fidesz az Európai Néppártból!

 • 2021.03.18 - 22:35
  Közvetlen hivatkozás

  “Kuss, mi igy szallunk le a biciklirol” – monda’ a duhos kismalad…A Neppartban most tobben fellelegeznek, pezsgot bontanak, – szoval megy az oromunnep!
  De en nem vagyok nyugodt: hat ezzel a sziklaszilard, halalosan komoly koalicioval Magyarorszagon mi lesz???? Az orban megy, de a dus tagsagu kdnp meg marad??? Hat csak nem egy oriasi szakadas lesz a ket koalicios partner kozott? Es akkor esetleg tomjenzsoti meg fogja celozni jovore a ME szeket??? Tiszta kerdojel es bizonytalansag az elet! Remelem, hogy a kdnp az egesz 4 fos tagsagaval vezeto ero lehet meg a (szocializmus- nem, nem ennek az epitesenek az utjan, hanem) korosztenydemokracia illiberalis allamanak unortodox gazdasaganak felepitese utjan! Nnnna, csak kijott belolem a lenyeg!

  Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.