… hogy a nő ne legyen áldozat – A Láthatatlan Magyarország Csoport állásfoglalása

A Láthatatlan Magyarország Csoport állásfoglalása a nők elleni erőszakról szóló Isztambuli Egyezmény ratifikálásáról.

Az új év első hétvégéjén újabb tragédiák történtek:

egy zalaegerszegi férfi megölte élettársát, majd feladta magát a rendőrségen. Egy budapesti férfi pedig ( szintén a hétvégén)”egyszerűen” nyakon szúrta barátnőjét.

Az esetek a nők elleni erőszak újabb példái – és még csak január elején vagyunk! Ne feledjük, hogy az elmúlt év utolsó heteiben került nyilvánosságra a brutálisan megvert Orosz Betnadett ügye, aki – jelen állás szerint – saját kérése ellenére sem kap megfelelő védelmet az eset után. És persze ne feledkezzünk meg a -szintén nagy visszhangot kapott- győri kettős gyerekgyilkossági ügyről sem.

Magyarországon nincs olyan nap, amikor ne lenne a valaki a családon belüli erőszak áldozata

Ennek ellenére a hangzatos kinyilatkoztatásokon kívül, semmi sem történik! Értetlenül állunk azelőtt, hogy Gurmai Zita ellenzéki képviselőnő javaslatát – az Egyezmény magyar jogba történő átültetéséről- a parlamenti többség már többször lesöpörte az asztalról. Legutóbb Gulyás Gergely és Varga Judit jelentette ki, hogy nem fogják az Országgyűlés elé vinni az Isztambuli Egyezményt!

Megdöbbentőnek tartjuk az igazságügyi miniszter álláspontját,

mert nő és anya létére – úgy látjuk -nem „akarja” érzékelni a probléma nagyságát!
Azt kijelenteni, hogy a ” magyar törvények meg szigorúbbak, mint az Isztambuli Egyezményben rögzítettek” enyhén szólva is felháborítónak tartjuk.

 

Pedig a magyar kormánynak minden rendelkezésére áll: ismerik az „Egyezmény” tartalmát, szakmai szervezetek véleményét, az előbb említett jelentést és láthatják a -nem túlzás azt mondani: hetenként ismétlődő – megdöbbentő eseteket.

Ennek ellenére nem tesznek egy lépést sem a ratifikáció aláírásának ügyében!

Meggyőződésünk, hogy minden további késlekedés újabb tragédiákhoz vezet(het)! Az esetleges halálesetek a kormánytagok lelkén száradnak majd -, s „természetesen” felelős nem lesz.

A Láthatatlan Magyarország Csoport erkölcsi kötelességének érzi, hogy megszólaljon a családon belüli erőszak mindenféle megnyilvánulása ellen. Hány magyar embernek kell áldozattá válnia még, hogy a parlament megtegye, amit egy jogállamban tennie kell?!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük