Frissítve! Holokauszt-emléknap

Az emlékezés és az emlékeztetés fontosságát, az erőszak és gyűlölet elleni fellépést hangsúlyozta a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapján a Demokratikus Koalíció, az MSZP és az LMP.

A soá áldozatai

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke közleményében azt írta, a soá áldozatainak azért kellett meghalniuk, „mert atyáik azt az Istent tisztelték, akinek Jézus Krisztusként való megtestesülését imádja isteneként a keresztény Európa is.” Hozzátette: vannak, akik tagadják a holokauszt megtörténtét, a náci rémtetteket, „mi azonban, ahogy a törvény rendeli, megemlékezünk arról a 75 évvel ezelőtti napról, amikor megkezdődött a magyar zsidóság gettókba kényszerítése”.

„De megemlékezünk a különítményesek vérfürdőjéről, a numerus claususról, a zsidótörvényekről, a Kamenyec-Podolszkban lemészárolt tizenötezerről, a megfagyott, agyonvert vagy aknamezőre hajtott munkaszolgálatosokról, az újvidéki tömeggyilkosságról is. És megemlékezünk a Horthy közigazgatása által három hónap alatt megsemmisítő táborba hurcolt félmillióról, meg a sok ezerről, akiket a nyilas hordák lőttek a Dunába”

– írta a pártelnök.

Gyurcsány Ferenc hozzátette:

„amíg fejet hajtunk a  sok százezer, zsidó és zsidónak minősített áldozat emléke előtt, akit az emberi gonoszság, a náci téboly fosztott meg jogaitól, vagyonától és méltóságától, vetett rabságba és adott a halálnak, addig útját is álljuk annak, hogy mindez megismétlődjék”.

A magyar állam vezetői elárulták az áldozatokat

Az MSZP országos központja közleményében azt írta, a holokauszt magyarországi áldozatait „a magyar állam akkori vezetői elárulták azzal, hogy kiszolgáltatták őket a gyűlölet politikájának és közreműködtek a kifosztásukban, szervezett összegyűjtésükben és deportálásukban, végső soron a meggyilkolásukban”.

„A több százezer áldozat emlékét azonban sárba tiporja az a tény, hogy ma Magyarországon, 75 évvel a zsidóság gettókba zárása után ismét nyíltan lehet hirdetni ordas eszméket a hatalom támogatásával. Ma ennek az országnak olyan kormánya van, amely listákat készít szabadgondolkodókról, magyar tudósokról, történelmet hamisít, és példának tekinti az antiszemita, az országot háborúba sodró, magyar emberek százezreinek haláláért felelős Horthy-rendszert. Ennyi évvel a holokauszt után azt kell látnunk, hogy az Orbán-kormány egy posztfasiszta rendszert épít”

– írták.

Nem engedhetjük megismétlődni!

Az áldozatok emléke előtti főhajtás mellett ezért emlékeztetni kell a közös felelősségre is, hogy „még egyszer nem engedhetjük megismétlődni a történelem legsötétebb korszakát” – tették hozzá. Úgy fogalmaztak: „Több mint hetven évvel a szörnyű tragédia után ugyanis azzal tisztelhetjük meg leginkább az áldozatok emlékét, ha mindent megteszünk a gyilkos gondolatok terjedése ellen, és elutasítjuk a szélsőséges eszmék, az erőszak és a gyűlölet minden formáját.”

Az MSZP együtt emlékezik a túlélőkkel, a meggyilkoltak hozzátartozóival, és osztozik máig tartó fájdalmukban – írták közleményükben.

Szembe kell nézni a múlt bűneivel

Az LMP nevében Demeter Márta és Keresztes László Lóránt, a párt két társelnöke közleményében azt írta, az LMP teljes politikai közössége tisztelettel emlékezik a holokauszt magyarországi áldozataira. Megjegyezték, a főhajtáson túl

„szembe kell néznünk a múlt bűneivel és ki kell mondanunk ma is: soha többet!”

Felhívták a figyelmet arra: a mai nap az emlékezésé, a gyászé és a figyelmeztetésé a jelen- és az utókor számára, hiszen az emberi méltóság, a polgári önbecsülés, a társadalmi egyenlőség értékeinek védelme közös feladatunk és felelősségünk. „Az LMP mélységesen elkötelezett a mellett, hogy nem lehetnek másodrangú állampolgárok Magyarországon: a különböző identitások, kulturális sajátosságok és hagyományok a magyar nemzeti kultúra szerves részei, erősebbé, gazdagabbá, büszkébbé téve közös hazánkat” – írta az LMP két társelnöke.

A Liberálisok közleményükben azt írták: a holokauszt magyar áldozataira emlékeznek és a gyűlölet politikája elleni közös fellépésre szólítanak fel. Hangsúlyozták:

közös felelősség, hogy ne különböztethessenek meg senkit vallása, származása, etnikai hovatartozása, politikai nézetei, testi és szellemi adottságai vagy éppen szexuális irányultsága miatt.

Úgy fogalmaztak: egy nemzet csak akkor lehet sikeres, ha szolidaritásra, együttműködésre és egymás elfogadására alapozza jövőjét. Ezért tartják elfogadhatatlannak „a menekültekkel szembeni agressziót, az európai közösség elleni hangulatkeltést, a jogvédő civilek szembeni támadásokat és az állami megrendelésre készülő gyűlöletkampányokat”.

2001 óta minden évben április 16-án tartják a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját, arra emlékezve, hogy 1944-ben ezen a napon kezdődött a hazai zsidóság gettóba zárása.

(Forrás: MTI)

Kapcsolódó

Frissítve! Élet menete – Nincs helye semmilyen ártalmatlan zsidózásnak sem a köz-, sem a politikai beszédben

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük