Hova megy a meggy ára? – duplájára is nőhet!

Kifogás mindig van! Hol az eső túl sok, hol rosszkor jön, hol túl kevés, hol nagyon meleg van, aztán pedig hideg, a lényeg, amit mindannyian érzünk: baromi drága minden! De az is lehet, hogy csak keveset keresünk?

Dübörgünk!

A meggy ára a tavalyinak a duplájára is nőhet idén a tavaszi aszályok és a nagy hőmérséklet-ingadozások miatt – mondta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) országos kertészeti és beszállítói osztályának elnöke hétfőn az M1 aktuális csatornán.

Mártonffy Béla hozzátette:

a bő meggytermés miatt 2018-ban alacsonyak voltak az árak, de egyes területeken idén 30-40, esetenként 50 százalékkal is kevesebb meggy terem.

Kevés, drága, de finom….

Idén így 50-60 ezer tonna meggyre lehet számítani, szemben a tavalyi 90-100 ezer tonna körüli országos terméshez képest

Nagy meggytermés esetén a következő évben általában kevesebb terményre lehet számítani, mivel a fáknak szükségük van a pihenésre, de a tavaszi szárazság és a kaotikus időjárás miatt a meggyfák termékenyülése kifejezetten gyenge volt idén – magyarázta, megjegyezve, hogy a termés minőségével nem lesz probléma.

Inkább valutáért?

Kicsit felháborodva jegyezzük meg, hogy azok a hazai termelők, akik folyamatosan telesírják a hazai vásárlók válltömését, hogy honi árut vegyenek, ha jó termésük van, miért nem gondolnak először rájuk? Csak nincs valutaéhség Magyarországon?

Magyarország meghatározó nagytermelője az Európai Uniónak, a hazai termény 60 százalékát külföldön adják el, a maradék a belföldi meggyfogyasztást teszi ki

– mondta Mártonffy Béla.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük