A Fidesz-szavazóknál Kálmán Olga, az ellenzékieknél Karácsony Gergely a befutó!

A Fidesz szavazók többsége (44 százalék 11 ellenében) Kálmán Olga győzelmét valószínűsíti, míg az ellenzéki szavazók többsége (50 százalék 24 ellenében) inkább Karácsonyt véli befutónak – derül ki a Publicus Intézet legfrissebb felméréséből.

A Publicus friss reprezentatív kutatását, amelyben az első forduló után újra vizsgálta a budapesti lakosok előválasztás és főpolgármester-választás kérdéseivel kapcsolatos véleményeit firtatta, a Népszava megbízásából készítette.

Ismertség

Az előválasztás második fordulójában induló jelöltek ismertsége a Momentum jelöltjét leszámítva (57 százalék), kimondottan magas: Tarlós 95, Karácsony 91, Kálmán 87 százalékos. A népszerűségük hasonló mintázatot követ, Tarlós és Karácsony vezetnek, 50 és 51 pontos népszerűséggel, némileg lemaradva követi őket Kálmán 46 ponttal, majd Kerpel-Fronius 33 ponttal lemaradva.

Az adott politikust ismerők közel fele tartja alkalmasnak Tarlós Istvánt, és Karácsony Gergelyt, hogy Budapestet főpolgármesterként vezessék. Kerpel-Fronius Gábor és Kálmán Olga esetén 26, és 37 százalék azok aránya akik szerint alkalmasak lennének főpolgármesterként vezetni Budapestet.

Legfontosabb tulajdonság

A megkérdezettek fele említette, hogy egy főpolgármesternek a legfontosabb tulajdonsága, hogy ki tudjon állni a Fidesz-kormány ellenében a városért. A második legfontosabb tulajdonság, hogy legyen városvezetői tapasztalata (38 százalék említette).

A június 20 – 26 között esedékes előválasztáson az összes megkérdezett 24 százaléka Karácsony Gergelyre, 21 százaléka Kálmán Olgára, míg 7 százaléka Kerpel-Fronius Gáborra tervezi leadni szavazatát, míg 48 százalék még bizonytalan abban, hogy kire szavaz.

Kinek ki….

Az előválasztáson nagyobb valószínűséggel résztvevő ellenzéki szavazók körében 36 – 30 – 8 százalék a Karácsony – Kálmán – Kerpel-Fronius közötti arány, és körükben 26 százaléknyian vannak a bizonytalanok.

Az előválasztáson részvételüket biztosra ígérők körében pedig Karácsonyra 28, Kálmánra 24, Kerpel-Froniusra 8 százalék szavazna, ám a bizonytalanok aránya körükben 40 százalékos.

Ilyen bizonytalan helyzetben gyakran ad pontos előrejelzést a szavazók várakozása. Az összes megkérdezett körében fej-fej melletti eredményre (24-25 százalék) számíthatunk a mérés szerint.

Figyelemreméltó

Figyelemreméltó, hogy a Fidesz szavazók többsége (44 százalék 11 ellenében) Kálmán Olga győzelmét valószínűsíti, míg az ellenzéki szavazók többsége (50 százalék 24 ellenében) inkább Karácsonyt véli befutónak.

A főpolgármester-választás különböző forgatókönyveit vizsgálva látszik, hogy legközelebb Karácsony Gergely kerül Tarlós Istvánhoz, köztük egy százalékpont a különbség: az összes megkérdezett 26, illetve 27 százaléka említette, hogy rájuk szavaz “most vasárnap”.

Ha Kálmán Olga lenne Tarlós kihívója érdemi különbséggel számolhatunk: nyolc százalékpont a lemaradás, 20, illetve 28 százalék szavazna a két jelöltre. Amennyiben Kerpel-Fronius Gábor nyeri az előválasztást Tarlós komoly előnnyel számolhat, 15 – 28 százalékot kapna a két jelölt, ez már 13 százalékpontos különbség.

Forrás: Publicus

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Pin It on Pinterest