Időjárás, nézzen ki az ablakon, ehhez nincs mit hozzáfűzni

Egy hete még arról írtunk, hogy bokszkesztyű helyett balettcipőben köszöntött ránk a gyönyörű ősz. Mára ez a gyönyörűséges időjárás rákapott a láncfűrész használatára és eltorzult arccal forgatja, kaszabol vele összevissza.

Csak semmi Balaton!

Szombaton erősen felhős, borongós, főként a Dunántúlon és a középső országrészben szeles, hűvös időben lesz részünk. Hajnalban, reggel az ország túlnyomó részén még esik, a délnyugati térségben csökken a csapadék esélye.

Délelőtt kelet felé mozog a csapadékmező, egyre inkább csak a Tiszántúlon várható eső.

Délutántól, délnyugat felől újabb esőket, zivatarokat adó csapadéksáv érkezhet. Ezúttal várhatóan főként a déli országrészt érinti, az ország északi felén nem esik számottevő csapadék.

Éjszaka zömében erősen felhős égbolt mellett főként délen várható eső, illetve hajnalban, északkeleten is előfordulhat zápor. Mérséklőik, de élénk marad a légmozgás.

A hőmérséklet jellemző átlaga (oC):           

szombat reggel     nyugaton 8, keleten 16,

szombat délután    északnyugaton 13, délkeleten 21,

vasárnap reggel    nyugaton 6, keleten 10,

vasárnap délután   északon 15, délen 18           fok körül alakul.

Vasárnap kelet, északkelet felé elvonul a csapadékot adó esőmező. Kellemesebb, napos, de hűvös idő valószínű. Estétől azonban erősödő szél támadhat, majd délnyugaton, nyugaton újabb eső érkezése körvonalazódik.

Hétfőn élénk, gyakran erős, változó irányú szél mellett, napos és borús időszakok, területek váltakoznak. Előreláthatólag délelőtt főként nyugaton, délután inkább a keleti országrészben esik eső.

Kedden már egy hidegfront alakítja ismét időjárásunkat. Megerősödik az északnyugati szél. Átmenetileg csökkenő felhőzet, némi napsütés, majd ismét erősen felhős égbolt, és északnyugat felől terjeszkedő, szórványos esők ígérkeznek.

Szerdán, csütörtökön előreláthatólag nyugodtabb időjárású napok következnek. Mérséklődik, legyengül a légmozgás. Napos, valamint erősen felhős időszakok egyaránt lehetnek. Számottevő csapadéknak egyelőre az északkeleti országrészben van esélye.

Biometeorológia

Szombaton országszerte hidegfronti hatásra lehet készülni, a Dunántúlon erős északi, keleten mérsékelt délkeleti széllel. Többfelé, főként az ország déli, valamint keleti felén várható eső, záporeső, elvétve esetleg zivatar. Az időjárás a  frontra érzékenyeknél fejfájást okozhat. A szív és érrendszeri betegek, valamint az ízületesek egyaránt panaszokat tapasztalhatnak. A szél az ingerlékenységet is fokozza. Esernyőt célszerű magunkkal vinni, és öltözködjünk rétegesen, mert különösen a Dunántúlon, illetve a tartósabban csapadékos területeken hideg lesz. (eumet.hu)

időjárás

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük