Interjút adott az osztrák Der Standardnak Michael Ignatieff, a CEU rektora annak apropóján, hogy Soros György, az egyetem alapítója pénteken átvette a rangos Schumpeter-díjat az Osztrák Nemzeti Bank épületében.

A magyar kormány támadásai nagyobb ismertséget hoztak

Ignatieff az interjúban elmondta, hogy jól halad a CEU Bécsbe költöztetése. A Quellenstrassén béreltek ki egy épületet, és biztosították a diákok és a dolgozók elhelyezését is. A tanárok az első évben Budapestről fognak ingázni Bécsbe, a második évtől folytatják a költözést. Azt is elmondta, hogy Bécsben Budapesthez képest nagyon kedvesen fogadták őket.

A rektor elmondása szerint bár tartottak attól, hogy a magyar kormány támadásai miatt majd kevesebben jelentkeznek az egyetemre, ez nem így történt. 2017-18-ban több jelentkezőjük volt, mint előtte, ugyanis az egyetem csak még ismertebb lett, és sokan azonosulnak az intézmény missziójával, vagyis a tudomány szabadságáért és az európai értékekért való küzdelemmel.

A végeredmény egyenesen groteszk

Hozzátette, ennek ellenére, nem volt egyszerű a helyzet, mert mint mondta, az elmúlt három évben minden nap támadások érték az egyetemet. A lapok tele voltak a CEU kritizálásával, a metrón ott voltak a Sorost támadó plakátok, és ez nagyon stresszes légkört teremtett. „Egy kis egyetem vagyunk, de ez összehozott minket. Ilyen nyomás alatt intézmények vagy megszűnnek, vagy jobbá válnak” – jegyezte meg.

Orbánról Ignatieff azt mondta, hogy szüksége van egy ellenségre, hogy mobilizálja a támogatóit.

Ő uralta a magyar politikai színteret, és akart egy ellenséget, amely elég nagynak és veszélyesnek tűnik, hogy harcolhasson ellene. Ha Soros György nem létezne, Orbán Viktor kitalálta volna. A végeredmény viszont egyenesen groteszk. Már majdnem ott tartunk, hogy ha Budapesten esik, akkor is Soros Györgyöt hibáztatják

– mondta.

A CEU a demokráciát védi

Az EU lépéseiről Ignatieff úgy vélekedett, hogy az Európai Bizottság megtette, amit megtehetett, de az uniós szerződések nem biztosítanak elég lehetőséget a tudomány szabadságának megvédésére, mert alapvetően a kereskedelmi jog nyelvén íródtak. Bár a CEU is egy cég, ez a legkevésbé fontos dolog vele kapcsolatban, mert egyetemként a demokráciát védi.

Azt is hozzátette, hogy a CEU története csak egy része annak, ami Magyarországon történik, mert Orbán amióta hatalomra került, megváltoztatta az alkotmányt, csökkentette a bíróságok autonómiáját, majd a tudományos intézmények ellen fordult: a CEU-val kezdte, de az MTA-val folytatta, és átírják a tanterveket is, hogy Magyarország dicsőségét hangsúlyozzák, és hogy milyen sokat szenvedett az ország a XX. században. „Mindez az örök ártatlanság nemzeti narratívájának létrehozásához. De beszéljen egy budapesti zsidóval Magyarország örök ártatlanságáról.

Most egy ideológiai konszolidációt látunk. Magyarország egy pártállam, amely a keresztény kultúra ideológiáját írja elő, amelyet a társadalom minden intézményén keresztül terjeszteni kell. A kérdés az, hogy ez működik-e. Remélem, nem”

– fejtegette.

Lehet, hogy tíz év múlva csak Európa fele lesz demokratikus

Hozzátette, mindig azt képzelte, hogy majd a német kancellár, vagy a francia elnök egy nap felhívja Orbánt, hogy kérdőre vonja, hogy mit is csinál, de ez nem történt meg, és azt is zavarónak tartja, hogy miközben Magyarország nagyrészt az uniós kifizetésektől függ, ezt nem használták ki.

„Tíz év múlva lehet, hogy olyan Európánk lesz, aminek csak a fele demokratikus. Nem hinném, hogy akkor Európa együtt maradna. Európa vagy demokráciák uniójaként tartozik össze, vagy sehogyan sem” – jelentette ki.

(Forrás: HVG)

Szijjártó Pétert és a kormányt terheli a felelősség azért a kárért, ami a magyar felsőoktatást éri

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét