Index-humor, avagy akasztott ember házában kötélről…

Kíváncsi lennék, mit várt valójában attól az Index, hogy mintegy média-hacket szimulálva eltüntette magát a hálóról közel fél órára. Nem lehetett az az igazi cél, hogy  ezzel serkentsék adakozásra követőiket, és az sem, hogy megmutassák, milyen lenne a világ nélkülük, az olvasók ugyanis sajnos már edzettek a veszteségek elviselésében. 

Ez a hatalom már annyi mindent elvett,

hogy sajnos az, amikor az Indexet bedarálják majd, mert egy percig se higgyük, hogy nem következik be ez hamarosan, csak egyetlen apró könnyet ejt érte a becses olvasó, úgy megszokta már a veszteséget. Lehet, sokan most vészmadárkodással vádolnak, de a lelkük mélyén ők is tudják, hogy a mai Magyarországon egy-egy kormányközeli üzletember még véletlenül sem veszi meg a kormánykritikus média zászlóshajójának éppen a hirdetésszervező cégét, ha nincs célja vele. Ne tévedjünk, itt ma a médiában nincsenek tiszta üzletek, csak lenyúlások, kiforgatások, beszántások vannak.

Éppen tegnap volt 20 éve,

hogy az első Orbán-kormány beszántotta a Kurírt, az írott sajtó korabeli Indexét. Akkor sem vonultak az emberek az utcára kapával-kaszával felfegyverkezve, ahogy akkor sem, amikor a második Orbán-kormány maga alá gyűrte a kormánykritikus sajtó legjavát, illetve a vidéki lapokat is. Kicsit háborogtunk, fel-fel hördültünk, de megszoktuk. Miért lenne ez másként akkor, amikor majd az Index kerül sorra?

Értem én, hogy tanulva a Magyar Nemzet, a Heti Válasz és a többi elenyészett lap sorsából, a kollégák ott az Indexnél igyekeznek idejében lépni, de nem biztos, hogy ehhez a legjobb módszer az ijesztgetés, hiszen gondoljuk csak végig, abban a félórában, ameddig nem voltak elérhetők, az internetes sajtó, beleérve a Városi Kurírt is, aggódva kutatott utánuk, és repítette a hírt, hogy megszűntek, holott csak egy kis ingyen reklámra törtek. Bejött. Nálam lehet fogadni, hogy néhány órán belül la világsajtó is tele lesz a magyar portál nevével.

Brávó! – és azután?

Aggódva gondolok arra, hogy  ezután a kis kaland után melyik portál, nyalja majd be, hisze el és meri megírni majd  ha egyszer tényleg nagy lesz a baj az Index háza táján.

Arról most direkt nem is ejtettem szót, pedig megérne egy misét, hogy olyan országot építettek körénk, ahol az embernek már eszébe sem jut  – ami a boldog demokráciákban élőknek – a legtermészetesebb gondolat, hogy talán csak valami átmeneti technikai zűr van. Nem, mi “tudjuk amit tudunk, mert láttuk amit lát(t)unk.

Pálmai Tamás

További cikkek olvasása a szerzőtől, a nevére kattintva.

A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük