Indulatokat váltott ki Bánffyhunyadon a magyar óvoda beindítása

Indulatokat váltott ki Bánffyhunyadon a magyar állami támogatással felépített óvoda és bölcsőde beindítása – közölte a Cluj24.ro portál szerdán. 

Gazda Árpád, az MTI tudósítója jelenti

A Kolozs megyei Bánffyhunyadon július 17-én vasárnap felavatták a magyar állam támogatásával felépített bölcsődét és óvodát, valamint az EU és a magyar állam támogatásával felújított református műemléktemplomot, és elhelyezték egy magyar iskola alapkövét. 

A magyar állam támogatásával a református egyház épített új óvodát, melyben négy óvodai és egy bölcsődei csoport kap helyet. A beruházás 300 millió forintba került. A kalotaszegi kisváros központi részén fekvő református egyházi tulajdonban lévő telken, az óvoda mellett helyezték el az iskola alapkövét, melynek látványtervét is kifüggesztették. Az egyház magyar állami támogatással készül mintegy négyezer négyzetméteres hasznos felületű négyszintes iskolát felépíteni a telken. 

A Kalotaszeg fővárosának számító 9300 lakosú Bánffyhunyadon közel 30 százalékos a magyarok aránya, a város vonzáskörében azonban színmagyar falvak is találhatók. 

A Kolozs megyei kisváros képviselő-testületét péntekre hívták össze rendkívüli tanácsülésre, hogy elfogadja az óvoda ingyenes használatba vételéről szóló határozatot

A határozat elengedhetetlen ahhoz, hogy az óvoda az állami oktatási rendszerben működhessen, az önkormányzat fizethesse a személyzetet és a közköltségeket.

A településen ellenzékben működő Szociáldemokrata Párt (PSD) bánffyhunyadi szervezetének elnöke, Oana Goga a Facebookon adott hangot elégedetlenségének a határozattal kapcsolatban. Kifejtette: nem ért egyet azzal, hogy csak magyar tannyelvű óvoda és bölcsőde működjön az új épületben. 

Bánffyhunyad
Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke áldást mond (k), mögötte balról Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára (b2), Kelemen Hunor, Románia miniszterelnök-helyettese, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke (b3), Búzás Fekete Mária, Bánffyhunyad alpolgármestere (b4) és Vincze Minya István, a Kalotaszegi Református Egyházmegye esperese (b) a magyar állam támogatásával felépített Kolozs megyei bánffyhunyadi bölcsőde és óvoda avatásán, és egy magyar iskola alapkő-letételi ünnepségén 2022. július 17-én. Fotó: MTI/Kiss Gábor

Kijelentette: a PSD önkormányzati képviselői akkor szavazzák meg a határozatot, ha az új épület a város valamennyi gyermekét szolgálja nemzetiségtől függetlenül. A szociáldemokrata politikus azt is feltételül szabta, hogy zárják be a város két másik – régi épületben működő – óvodáját, és a gyermekeket költöztessék át a magyar állami támogatásból épített óvodába. 

Búzás Fekete Mária alpolgármester az óvodaavatón azt hangsúlyozta: a városban több emberöltő óta nem volt olyan nap, amikor a magyar közösség ilyen jelentős eredményeket ünnepelhetett volna. Megjegyezte: az utolsó bánffyhunyadi magyar iskola – melynek az édesapja volt az igazgatója – 71 évvel ezelőtt zárta be kapuját.

A településen jelenleg vegyes intézményekben tanulnak a román és magyar gyermekek

Szerdán az RMDSZ-es alpolgármester az MTI-nek elmondta: betegség miatt kénytelenek voltak elhalasztani a péntekre tervezett rendkívüli tanácsülést, így a téma az augusztusi rendes tanácsülésen kerül a testület elé. Az alpolgármester hozzátette: reméli, hogy működni fog a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) által alkotott helyi koalíció. 

A 15 tagú önkormányzati testületben a PNL-nek hat, az RMDSZ-nek és a PSD-nek három-három, a Mentsétek meg Romániát Szövetségnek (USR) két képviselője van, és egy képviselő függetlenként tevékenykedik.

Ha megírná véleményét, vagy megvitatna ezt-azt másokkal, esetleg kérdése lenne a cikkel kapcsolatban, Facebook oldalunkon megteheti!

(MTI)

Friss híreink

Kínyó Norbert

hegesztő

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.