Az egész világ attól retteg és nem is alaptalanul, hogy Putyin beveti az atomfegyvert

Putyin elnök már többször fenyegetőzött azzal, hogy beveti nukleáris fegyvereit. Sir Richard Barrons volt tábornok szerint a veszély valós. Úgy véli, két oka lehet annak, hogy Putyin valóban nukleáris fegyverekhez nyúljon.

Az extábornok szerint két oka van annak, hogy Putyin valóban beveti a nukleáris fegyvereket

Az első eset az önvédelem lehet.

Ha a Kreml vezetője úgy érzi, hogy túlságosan sarokba szorították, és az Ukrajnában harcoló csapatait visszaszorítják, Putyin a végletekig is elmehet, és “taktikai nukleáris fegyvereket vethet be”. Jelenleg az ukránok visszaszorítják az orosz hadsereget. Volodimir Zelenszkij elnök azt mondta, hogy vissza akarják venni a Krímet. Az oroszok mini-atomfegyvereket használhatnak.

Második eset egy újabb ukrán offenzíva

Barrons feltételezi, hogy Ukrajna újabb nagyszabású offenzívát indít, hogy kiszorítsa az orosz csapatokat az országból. Ezért Oroszország már 2023 első hónapjaiban bevethet nukleáris fegyvereket – mondta a volt tábornok. Egy szélesebb körű ukrán offenzíva és mozgósítás, amely már jövő tavasszal várható, sikereket hozhat a harctéren és felszabadíthatja az Oroszország által meghódított területeket.

Ez további kockázatokkal járhat

Barrons tábornok szerint Oroszország nem nagy atombombákat, hanem minibombákat vetne be Ukrajnában. Az ok: ez lehetővé tenné Putyin számára, hogy kisebb területeket célozzon meg. A minibombák persze nem kevésbé veszélytelenek, a szakértők még mindig úgy becsülik, hogy körülbelül félmillió ember halhat meg vagy sérülhet meg, ha ezeket használják. Nem teljesen világos, hogy Oroszország hány ilyen nukleáris fegyverrel rendelkezik. Putyin hadseregének arzenáljában vélhetően mintegy 2000 nukleáris fegyver van kis rakéták, torpedók és tüzérségi lövedékek formájában. Ezek felhasználásához Putyin beleegyezése szükséges. Egy ilyen támadást csak ő írhat alá.

“Egy nukleáris háborúnak nincsenek nyertesei”

Hivatalosan Putyin nem fontolgatja atomfegyverek bevetését

Augusztus elején hangsúlyozta, hogy nem tervezi ilyen bombák használatát. Ezt a nukleáris fegyverek elterjedésének megakadályozásáról szóló ENSZ-konferencia résztvevőinek írt levelében jelentette ki.

“Feltételezzük, hogy egy nukleáris háborúban nem lehetnek győztesek, és hogy azt soha nem szabad elkezdeni”

– írta a Kreml vezetője. Ugyanakkor “egyenlő és oszthatatlan biztonságot sürgetett a világközösség minden tagja számára”.

(Blikk)

Ha megírná véleményét, vagy megvitatna ezt-azt másokkal, esetleg kérdése lenne a cikkel kapcsolatban, Facebook oldalunkon megteheti!

Friss hírek!

2 thoughts on “Az egész világ attól retteg és nem is alaptalanul, hogy Putyin beveti az atomfegyvert

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.