Írország nem ért egyet Magyarországgal a migráció kezelésének kérdésében

A magyar miniszterelnök csütörtökön azzal büszkélkedett, hogy “erős évkezdetet” jelent az, hogy négy napon belül két európai uniós ország miniszterelnöke járt Budapesten.

A hír igaz, hiszen a lengyel miniszterelnök szerdai látogatása után Budapestre érkezett Leo Varadkar a valaha volt legfiatalabb ír miniszterelnök, aki tavaly Edna Kenny lemondása után mindössze 38 évesen vette át Írország vezetését.

A melegségét nyíltan felvállaló Varadkar az MTI híradása szerint hangsúlyozta: Írország nem ért egyet Magyarországgal a migráció kezelésének kérdésében, és támogatja a közös teherviselés koncepcióját az Európai Unión belül.

Ennyi és nem több a bírálat, ám világos beszéd. Természetesen a kormányzati propaganda (M1, hirado.hu, origo) mélyen hallgat erről. Sőt, a kormány.hu-n még ez a mondat sem szerepel, miközben Orbán nyilatkozatában hosszan szabadkozik ebben a kérdésben.

“Érintettük a migráció kérdését is. Próbáltam világossá tenni a miniszterelnök úr számára, hogy a migráció miért olyan fontos kérdés Magyarország számára. Próbáltam tisztázni ennek a történelmi és kulturális dimenzióit, és szerettem volna világosan elmondani azt, hogy Magyarország senki ellen sincsen, de ragaszkodik a saját identitásához, kultúrájához és az elért eredményeihez, és ezen a szemüvegen keresztül tekint a migráció kérdésére. Ugyanakkor Magyarország a jogszerűség talaján áll. Mi sosem ünnepeltük a káoszt meg az anarchiát, ami 2015-2016-ban jellemezte az európai határvédelmet. Mi akkor is azt mondtuk, amit most, hogy a schengeni szabályokat be kell tartani, az unió külső határait meg kell védeni, mert ha az unió külső határait nyitva tartjuk, akkor előbb-utóbb be kell zárni a belső határokat, a cél pedig ennek az ellenkezője: a külső határokat védeni és bezárva tartani, a belső határokat pedig kinyitni. Csak ez az útja van annak, hogy fönntarthassuk és megvédhessük a schengeni vívmányokat.”

Ha valamivel többet meg szeretnénk tudni Leo Varadkar álláspontjáról fel kell keresnünk az ír média oldalakat.

Az Irish Times cikke idézi a Taoiseach-ot (tíísok), aki Budapesten hangoztatta, hogy számos kérdésben nem értettek egyet. Varadkar kiemelte, hogy nem értettek egyet a migráció európai kezelésében, valamint hozzátette, hogy Írország számára fontosak az európai értékek, a sajtószabadság és az akadémiai szabadság is. Természetesen az ír miniszterelnök diplomatikusan fogalmazott, amikor twitter bejegyzésében is megemlíti, hogy voltak megosztó témák, de fontosnak tartja, hogy ezekről párbeszédet folytassanak.

A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük