Írország nem ért egyet Magyarországgal a migráció kezelésének kérdésében

A magyar miniszterelnök csütörtökön azzal büszkélkedett, hogy “erős évkezdetet” jelent az, hogy négy napon belül két európai uniós ország miniszterelnöke járt Budapesten.A hír igaz, hiszen a lengyel miniszterelnök szerdai látogatása után Budapestre érkezett Leo Varadkar a valaha volt legfiatalabb ír miniszterelnök, aki tavaly Edna Kenny lemondása után mindössze 38 évesen vette át Írország vezetését.

A melegségét nyíltan felvállaló Varadkar az MTI híradása szerint hangsúlyozta: Írország nem ért egyet Magyarországgal a migráció kezelésének kérdésében, és támogatja a közös teherviselés koncepcióját az Európai Unión belül.

Ennyi és nem több a bírálat, ám világos beszéd. Természetesen a kormányzati propaganda (M1, hirado.hu, origo) mélyen hallgat erről. Sőt, a kormány.hu-n még ez a mondat sem szerepel, miközben Orbán nyilatkozatában hosszan szabadkozik ebben a kérdésben.

“Érintettük a migráció kérdését is. Próbáltam világossá tenni a miniszterelnök úr számára, hogy a migráció miért olyan fontos kérdés Magyarország számára. Próbáltam tisztázni ennek a történelmi és kulturális dimenzióit, és szerettem volna világosan elmondani azt, hogy Magyarország senki ellen sincsen, de ragaszkodik a saját identitásához, kultúrájához és az elért eredményeihez, és ezen a szemüvegen keresztül tekint a migráció kérdésére. Ugyanakkor Magyarország a jogszerűség talaján áll. Mi sosem ünnepeltük a káoszt meg az anarchiát, ami 2015-2016-ban jellemezte az európai határvédelmet. Mi akkor is azt mondtuk, amit most, hogy a schengeni szabályokat be kell tartani, az unió külső határait meg kell védeni, mert ha az unió külső határait nyitva tartjuk, akkor előbb-utóbb be kell zárni a belső határokat, a cél pedig ennek az ellenkezője: a külső határokat védeni és bezárva tartani, a belső határokat pedig kinyitni. Csak ez az útja van annak, hogy fönntarthassuk és megvédhessük a schengeni vívmányokat.”

Ha valamivel többet meg szeretnénk tudni Leo Varadkar álláspontjáról fel kell keresnünk az ír média oldalakat.

Az Irish Times cikke idézi a Taoiseach-ot (tíísok), aki Budapesten hangoztatta, hogy számos kérdésben nem értettek egyet. Varadkar kiemelte, hogy nem értettek egyet a migráció európai kezelésében, valamint hozzátette, hogy Írország számára fontosak az európai értékek, a sajtószabadság és az akadémiai szabadság is. Természetesen az ír miniszterelnök diplomatikusan fogalmazott, amikor twitter bejegyzésében is megemlíti, hogy voltak megosztó témák, de fontosnak tartja, hogy ezekről párbeszédet folytassanak.


Korábbi cikkekKövetkező cikk

Megosztás

További cikkek
Gyerekgyilkosság Veszprém megyében

Nyolcéves kislány holttestét találták meg szombat hajnalban a Veszprém megyei Királyszentistván közelében, a rendőrség emberölés miatt nyomoz - olvasható a...

Noteszlapok Gábor Miklós emlékére

20 éve ment el közülünk GÁBOR MIKLÓS, az Utolsó Mohikán, a Mester, a Barát, a Színész az Író, a Rendező,...

Kiengedték a kórházból Szergej Szkripalt

Kiengedték a kórházból Szergej Szkripal egykori orosz-brit kettős hírszerzőügynököt, aki március elején a délnyugat-angliai Salisbury városában idegméreg-hatóanyagtól szenvedett súlyos mérgezést,...

Bezár