Itt az újranyitási terv, na jó még csak ígéretben, de azért…

A kormányközeli Origó szellőztette meg a hírt, hogy Orbán Viktor, nemcsak napokon belül dönt, de nyilvánosságra is hozza az újranyitás tervezetét.  A kormány ugyanis a héten zárja le az  újraindításáról szóló konzultációt, majd ezt követően rövidesen bemutatják a nyitási tervet is. A kormány a konzultáció eredményeitől függően arról is döntést hoz, hogy milyen jogokat kapnak a védettségi igazolvánnyal rendelkezők-írja egyebek mellett a portál.

A konzultáció és ami utána jön

Február 17-én, szerdán indult el az online konzultáció az élet újraindításáról. Az elmúlt hónapban a magyarok arról mondhatták el a véleményüket, hogy az újraindítást hogyan képzelik el, fokozatosan, vagy esetleg egy lépésben. Szintén szó esett a konzultációban az éttermek és szállodák újranyitásáról, a fesztiválokról, a koncertekről és a külföldiek Magyarországra történő belépésének védettségi igazolványhoz való kötéséről. A kormány a héten dönt, az újranyitásról, és arról is, hogy mikor teszi közzé a tervet.  Szintén döntés születik arról, hogy milyen jogok járnak a védettségi igazolvánnyal rendelkezőknek. Ezeket nemcsak az oltottak kapják meg, hanem azok is, akik igazoltan átestek már a fertőzésen, meggyógyultak. Amennyiben valaki megkapta a védőoltást, nem kell igényelnie az igazolványt. Az állam hivatalból postázza az ingyenes kártyát, annak kiállítását külön nem kell kérni.

újranyitás
illusztráció Városi Kurír

A felgyógyulás napja jelenti majd a védettség kezdetét

A felgyógyulás napja az az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térben (EESZT) nyilvántartott dátum, amikor negatív PCR-tesztje vagy antigén-gyorstesztje lett, miután korábban pozitív tesztje(i) volt(ak). Abban az esetben, ha valakinek csak a fertőzést igazoló pozitív tesztje van, de több teszt nem készült – mert pl. tünetmentes, enyhe tünetes volt és otthoni karanténban maradt – akkor a teszt utáni 10. nap a felgyógyulás hivatalos napja. Aki pedig nem tudta, hogy már átesett a koronavíruson, antitestellenanyag-vizsgálat elvégzésével lehet jogosult.

A vakcinaútlevéllel egyelőre nem foglalkozik a kormány

A kormány az oltási versenyt kívánja megnyerni, a vakcinaútlevéllel kapcsolatos teendőket másodlagosnak tartja, erről értesült az Origó.  Az uniós vakcinaútlevél szabályozásának elfogadásáról egyébként az Európa Tanácsnak és az Európai Parlamentnek is döntenie kell.

Kapcsolódó

újranyitás
illusztráció: V.K.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük