Connect with us

Bulvár

Itt az idő, hétvégére is – Lassan javuló időjárás

időjárás
Megosztás

Lassan ugyan, de tovább javul az időjárás. A tavaszt egyszerűen nem lehet vissza szorítani. Ahogy azt a régi mozi reklám mondta: „jön, jön jön!”

Marad a hidegfront

Szerdán is marad várhatóan a hidegfront. A Duna vonalától nyugatra erős, az északnyugati országrészben is élénkülő, míg a Duna-Tisza közén és délkeleten mérsékeltebb É-ias szél fúj. A Dunántúl felett változóan, időnként szakadozottan felhős égbolt, időszakos napsütés is várható, míg a középső és keleti országrészben inkább erősen felhős idő lesz a jellemzőbb, szórványosan kisebb esőkkel, záporokkal. A délkeleti térségben tartósabb esőnek is van esélye. A hőmérséklet is hasonló eloszlásban alakul, nyugaton lesz enyhébb, keleten, északkeleten hűvösebb a délután. Éjjel a középső és kelet országrész felett is csökken kissé a felhőzet. Számottevő eső már nem valószínű, délkeleten lehet még szemerkélés. Mérséklődik, legyengül az É-ias légmozgás.

Orvosmeteorológia

Szerdán gyenge hidegfronti hatás várható, mely főként a Dunántúlon érezteti hatását élénk, olykor erős ÉNY-i széllel. Fokozódhatnak a krónikus mozgásszervi betegek panaszai; ízületi és csontfájdalom léphet fel. Az idült légzőszervi betegségek tünetei fellángolhatnak, az asztmásoknak, krónikus hörgőgyulladásos betegeknek a csapadékos, szeles idő igen kedvezőtlen.

 A folytatásban?

Csütörtökön és pénteken országszerte gyenge légmozgás mellett kialakuló változó vastagságú, el-elvékonyodó felhőzet, időszakos napsütés kialakulása valószínű. Kissé emelkedni kezd a hőmérséklet. Elvétve előfordulhat rövid szemerkélés, de számottevő eső nem várható.

Szombaton egy gyenge meleg, majd egy gyenge hidegfront érkezhet térségünkbe. Erősebben felhős időben szórványos, mérsékelt esők érkezése várható. A hidegfront érkezése a felhőzet szakadozását hozhatja a Dunántúlon, késő délutántól.

Vasárnapra egy újabb gyenge melegfront érkezése körvonalazódik élénkebb DNY-i légmozgással. Változó, szakadozott felhőzet, időszakos napsütés, elvétve egy-egy zápor látszik most a legvalószínűbbnek, ha asz időjárást fürkésszük.

(Eumet)

Ezeket olvasta már?

időjárás

Szerző