Szerda este 8 órakor nyilvánosságra hozták a 2018-as felsőoktatási ponthatárokat a felvi.hu honlapon.

A ponthatárokat a felsőoktatási intézmények és az Oktatási Hivatal közreműködésével, az Emberi Erőforrások Minisztériumának jóváhagyásával határozzák meg.

Egy képzés ponthatárát az intézmény kapacitása mellett az befolyásolja, hogy hányan és milyen eredménnyel jelentkeztek oda. Minél több magas pontszámú jelentkező listáján szerepel az adott szak az első helyen, annál magasabb ott a ponthatár. A felsőoktatási intézmények dönthettek úgy, hogy a jogszabályi előírásnál magasabban határozzák meg a minimális ponthatárt a hozzájuk jelentkezők számára. Ebben az esetben az is előfordulhat, hogy egy adott szakon az intézmény nem használja ki a teljes kapacitását.

Érdekességek

Idén összesen 112 034-en nyújtottak be jelentkezést az általános felsőoktatási felvételi eljárásban, ez a tavalyi hasonló érték 104 százaléka. A legnépszerűbb intézmény több szempontból is az ELTE, amelyet csaknem 14 ezren jelöltek meg első helyen.

A legnépszerűbb képzési terület a gazdaságtudományi, ezt csaknem 19 százalék választotta. Ehhez hasonlóan a műszaki területre is valamivel nagyobb arányban jelentkeztek, mint tavaly: 13,8 helyett 14,1 százalékban.

A legnépszerűbb alapképzés a tavalyi évhez hasonlóan a gazdálkodási és menedzsment, amelyet idén még többen, 5149-en választottak.

A jelentkezők átlagéletkora 24 év, vagyis lényegesen magasabb, mint az érettségizőké. A legidősebb felvételiző 78 éves.

Minden eddiginél több új hallgató kezd az ELTE-n

Az Eötvös Loránd Tudományegyetemre rekordszámú gólyát várnak: az ország legnépszerűbb felsőoktatási intézményében összesen 10 170 elsőéves kezdheti meg tanulmányait szeptemberben. Soha nem volt ilyen magas az új hallgatók száma, a tavalyi évhez képest több mint 400-zal többen nyertek felvételt az egyetemre, írják közleményükben.

Idén több hallgató ülhet be a padokba az Állam- és Jogtudományi Karon, az Informatikai Karon, a Pedagógiai és Pszichológiai Karon és a Társadalomtudományi Karon is. A rekordszámú felvett hallgató és az általuk elért rendkívül magas pontszámok is jól jelzik: az ELTE továbbra is hazánk vezető felsőoktatási intézménye kiváló hallgatóinknak és oktatóinknak köszönhetően.

Az ország elsőszámú pedagógusképző intézményeként az Eötvös Loránd Tudományegyetemnek kiemelten fontos, hogy minden ötödik gólya pedagógusnak készül.

Az állami finanszírozásban részt vevő gólyák átlagpontszáma a pszichológia alapszakon a legmagasabb (466), de kiemelkedően magas többek között a jogász osztatlan (458), a matematika (443) és a fizika (423), vagy éppen az angol nyelven induló alkalmazott közgazdaságtan (455) és a nemzetközi gazdálkodás (445) állami ösztöndíjas alapszakosai esetében is.

Érdekesség, hogy az ELTE-n idén szükséges legmagasabb ponthatár (475 pont) három tanári szakon jelent meg: ezt azoknak kellett elérnie, akik matematikatanár – orosz nyelv és kultúra tanára, német nyelv és kultúra tanára – francia nyelv és kultúra tanára, valamint történelemtanár és állampolgári ismeretek tanára – latin nyelv és kultúra tanárának kívánnak tanulni.

A tavalyinál is több kiváló hallgatót fogad a Budapesti Corvinus Egyetem

Az általános felvételi eljárásban 3484 hallgatót vett fel szeptemberben induló magyar és angol nyelvű képzéseire a Budapesti Corvinus Egyetem, ami a tavalyi számhoz képest emelkedést mutat. A tavalyihoz képest több hallgató számára vált lehetővé az államilag támogatott oktatás. A bejutáshoz szükséges pontszámok magasak maradtak, az országosan 10 legnépszerűbb szakból 5 elérhető a Corvinuson.

A létszám mellett a felvettek pontszáma is büszkeségre ad okot: a teljes képzési kínálatra vetítve a nappali képzési rendszerű ösztöndíjjal támogatott alapszakokra 421 feletti átlagpontszámmal lehetett bejutni, de az önköltséges képzésekkel együtt is 374 feletti az átlag. Hét képzésen a jelentkezési átlagpontszám a 460 pontot is meghaladja, míg további 12 képzésen 440 pont feletti a bekerült hallgatók átlagpontszáma. A 470 pontot meghaladó extra átlagpontszámokkal a nemzetközi gazdálkodás (magyar nyelven) és a nemzetközi tanulmányok (angol nyelven) szakokra vett fel hallgatókat az intézmény.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here