Jakab Péter törököt fogott a lenyúlt dallal – Kiakadt a Kié ez az ország című dal szövegírója, zeneszerzője és előadója, Vörös István

Ahogy arról beszámoltunk, Jakab Péter feltöltött egy videót Facebookra arról, hogy Zágráb Nándor jobbikos képviselőjelölttel előad egy részletet a dalból, egy pici módosítással. A Trabanttal szót kicserélte arra, hogy helikopterrel, az otthontalanult pedig arra, hogy Mészáros az úr. (Helikopterrel erre nagyon ciki. // A Balaton-parton Mészáros az úr), amitől az egyébként politikai áthallásoktól mentes, inkább egyfajta érzést, mint konkrét gondolatokat közlő dal különösebb verselemzések nélkül is könnyedén értelmezhető politikai színezetet kapott.

Mercedes, Volvo, Mitsubishi; // Trabanttal erre nagyon ciki. // A Balaton-parton otthontalanul; // Ki az, aki beszél, ki tud itt magyarul?”

– énekelte Vörös István a Vörös István és a Prognózis oszlopa az 1993-as Kié ez az ország? című számában, ami teljesen váratlanul aktualitást kapott 2021-ben.

Jakab a dalból három versszakot adott elő, amivel rendesen megvariálta az eredeti sorrendet (áthúzással jelölve az átírt részek):

  • Először előadta a refrént (Ez az ország a tied is, // Hegyeshalomtól Záhonyig. // Ez az ország nem Ázsia, // Kicsit arrébb van az őshaza.)
  • Aztán a harmadik versszakot (A pénzeszsákok elverik a pénzt, // Te meg csak robotolsz, kérve kérsz. // Megvan az eszed, de túl nagy a szád, // Örülsz, ha este hazatalálsz.)
  • Végül a másodikat (Mercedes, Volvo, Mitsubishi; // Trabanttal Helikopterrel erre nagyon ciki. // A Balaton-parton otthontalanul; Mészáros az úr // Ki az, aki beszél, Egy kérdésem van gyerekek, ki tud itt magyarul?)

A dal szerzője, szövegírója és előadója viszont nem volt elragadtatva attól, hogy Jakab hozzányúlt a számhoz

„Az eredeti, levédett Kié ez az ország című dal szövegírója, zeneszerzője és előadója én vagyok, mely az 1993-as Ez egy kutya világ című lemezemen jelent meg. A dalt semmiféle politikai célzatú felhasználásra, reklámra, nem engedélyeztem. Különösen úgy nem, hogy a szöveg bizonyos részeit átírják, és politikai felhangot adjanak neki. Felszólítjuk Jakab Pétert, hogy a videófelvételt törölje, távolítsa el!”

– írta Vörös István Facebookon, miután találkozott Jakab verziójával.

„A felvételen egy spontán éneklés történt az egyik barátommal. Nem átírtam a dalt, hanem egy, az országjárás során megtapasztalt életérzést öntöttem éneklés közben improvizálva szavakba, megfelelve a dal eredeti üzenetének: ez az ország a tied is. Ma inkább a Mészáros Lőrinceké, akik – ahogy a dal is mondja – elverik a pénzt, miközben mások csak robotolnak”

– mondta a megkeresésünkre Jakab Péter a spontán éneklésből lett incidensről.

Egyelőre még vizsgálják a Jobbik jogászai, hogy szükséges-e törölni a posztot,

amennyiben úgy ítélik meg, hogy valóban nem megfelelően járt el Jakab az éneklés rögzítésével, úgy el fogják távolítani a posztot. Jakab Pétert arról is kérdezte a Telex, hogy milyen szerepet tölt be az életében a Prognózis. Vörös István zenekara a 80-as évek elején indult, majd némi módosításokkal a 90-es években újjászületett, aztán az utóbbi években már inkább a zenekar szervezője, Vörös István neve alatt fut csak a produkció.

„Nem a zenekar a meghatározó, hanem ez a dal. Tökéletesen ráillik a mai közállapotokra, ami ellen lázadni kell”

– válaszolta Jakab Péter.

Arról is kérdezték, hogy várhatunk-e még a kampányban hasonló énekes produkciókat, de erre olyan kitérő választ kaptunk, amit mindenki szabadon értelmezhet:

„A környezetem nagy bánatára imádok énekelni.”

Forrás

 

jakab

Egy hozzászólás itt: “Jakab Péter törököt fogott a lenyúlt dallal – Kiakadt a Kié ez az ország című dal szövegírója, zeneszerzője és előadója, Vörös István

  • 2021.07.11 - 15:23
    Közvetlen hivatkozás

    Olyan seggnyaló szemét daliró tünjön a fenébe,, Jakab válasszon magának másik dalt és kész, nem kell az ilyen szar OV csicskásoktól dalt énekelni…

    Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük