Jakab Péter törököt fogott a lenyúlt dallal - Kiakadt a Kié ez az ország című dal szövegírója, zeneszerzője és előadója, Vörös István - Városi Kurír

Sorting by

×

Jakab Péter törököt fogott a lenyúlt dallal – Kiakadt a Kié ez az ország című dal szövegírója, zeneszerzője és előadója, Vörös István

Ahogy arról beszámoltunk, Jakab Péter feltöltött egy videót Facebookra arról, hogy Zágráb Nándor jobbikos képviselőjelölttel előad egy részletet a dalból, egy pici módosítással. A Trabanttal szót kicserélte arra, hogy helikopterrel, az otthontalanult pedig arra, hogy Mészáros az úr. (Helikopterrel erre nagyon ciki. // A Balaton-parton Mészáros az úr), amitől az egyébként politikai áthallásoktól mentes, inkább egyfajta érzést, mint konkrét gondolatokat közlő dal különösebb verselemzések nélkül is könnyedén értelmezhető politikai színezetet kapott.

Hirdetés

Mercedes, Volvo, Mitsubishi; // Trabanttal erre nagyon ciki. // A Balaton-parton otthontalanul; // Ki az, aki beszél, ki tud itt magyarul?”

– énekelte Vörös István a Vörös István és a Prognózis oszlopa az 1993-as Kié ez az ország? című számában, ami teljesen váratlanul aktualitást kapott 2021-ben.

Jakab a dalból három versszakot adott elő, amivel rendesen megvariálta az eredeti sorrendet (áthúzással jelölve az átírt részek):

  • Először előadta a refrént (Ez az ország a tied is, // Hegyeshalomtól Záhonyig. // Ez az ország nem Ázsia, // Kicsit arrébb van az őshaza.)
  • Aztán a harmadik versszakot (A pénzeszsákok elverik a pénzt, // Te meg csak robotolsz, kérve kérsz. // Megvan az eszed, de túl nagy a szád, // Örülsz, ha este hazatalálsz.)
  • Végül a másodikat (Mercedes, Volvo, Mitsubishi; // Trabanttal Helikopterrel erre nagyon ciki. // A Balaton-parton otthontalanul; Mészáros az úr // Ki az, aki beszél, Egy kérdésem van gyerekek, ki tud itt magyarul?)

A dal szerzője, szövegírója és előadója viszont nem volt elragadtatva attól, hogy Jakab hozzányúlt a számhoz

„Az eredeti, levédett Kié ez az ország című dal szövegírója, zeneszerzője és előadója én vagyok, mely az 1993-as Ez egy kutya világ című lemezemen jelent meg. A dalt semmiféle politikai célzatú felhasználásra, reklámra, nem engedélyeztem. Különösen úgy nem, hogy a szöveg bizonyos részeit átírják, és politikai felhangot adjanak neki. Felszólítjuk Jakab Pétert, hogy a videófelvételt törölje, távolítsa el!”

– írta Vörös István Facebookon, miután találkozott Jakab verziójával.

„A felvételen egy spontán éneklés történt az egyik barátommal. Nem átírtam a dalt, hanem egy, az országjárás során megtapasztalt életérzést öntöttem éneklés közben improvizálva szavakba, megfelelve a dal eredeti üzenetének: ez az ország a tied is. Ma inkább a Mészáros Lőrinceké, akik – ahogy a dal is mondja – elverik a pénzt, miközben mások csak robotolnak”

– mondta a megkeresésünkre Jakab Péter a spontán éneklésből lett incidensről.

Egyelőre még vizsgálják a Jobbik jogászai, hogy szükséges-e törölni a posztot,

amennyiben úgy ítélik meg, hogy valóban nem megfelelően járt el Jakab az éneklés rögzítésével, úgy el fogják távolítani a posztot. Jakab Pétert arról is kérdezte a Telex, hogy milyen szerepet tölt be az életében a Prognózis. Vörös István zenekara a 80-as évek elején indult, majd némi módosításokkal a 90-es években újjászületett, aztán az utóbbi években már inkább a zenekar szervezője, Vörös István neve alatt fut csak a produkció.

„Nem a zenekar a meghatározó, hanem ez a dal. Tökéletesen ráillik a mai közállapotokra, ami ellen lázadni kell”

– válaszolta Jakab Péter.

Arról is kérdezték, hogy várhatunk-e még a kampányban hasonló énekes produkciókat, de erre olyan kitérő választ kaptunk, amit mindenki szabadon értelmezhet:

„A környezetem nagy bánatára imádok énekelni.”

Forrás

 

jakab

Hirdetés
átver

Egy hozzászólás itt: “Jakab Péter törököt fogott a lenyúlt dallal – Kiakadt a Kié ez az ország című dal szövegírója, zeneszerzője és előadója, Vörös István

  • 2021.07.11 - 15:23
    Közvetlen hivatkozás

    Olyan seggnyaló szemét daliró tünjön a fenébe,, Jakab válasszon magának másik dalt és kész, nem kell az ilyen szar OV csicskásoktól dalt énekelni…

    Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.