“Jár a szájuk, tehát hazudnak?” — a legpofátlanabb kommunikációs csapdáról

A minap éppen Görögországban sütötte el a magyar külügyminiszter, amikor az újságírók az Index földbedöngölése okán a honi sajtószadságtalanságról faggatták volna, hogy: hagyjuk már ezt a rémhírt, hiszen itthon a legolvasottabbak, nézettebbek, hallgatottabbak az ellenzéki csatornák. Hazudna, hazudnak és hazudnak!

Kommunikációs (kár, hogy nincs) Nobel-díjat Habony Árpádnak

Az egykori koronaőr és csapata már akkor is életre szólót alkotott volna, ha mást sem tesz, csak ezt az egyetlen toposzt találja ki az Orbán-kormánynak.

Gondoljuk végig, micsoda fegyver egy antidemokratikus és éppen ezért folyamatosan a szabad sajtó nyakán térdeplő rezsimnek, hogy ha bárki számon kéri, csak ezt mondja felháborodást színlelve:

” Hé, miről beszél maga, hol van elnyomva a szabad hang abban az országban, ahol a legolvasottabb, leghallgatottabb, legnézettebb napi, heti és internetes lapok, televízió csatornák, és rádióadók mind ellenzékiek?”

A formál-logika, mint kormányzati filozófia

És ez tény! Ha az elsődleges számokat nézzük, akkor való igaz, hogy önmagukban ezek az orgánumok a legkedveltebbek, de ebből azt a következtetést levonni, hogy “hasítanak” is,  csak a formál-logika szabályai szerint lehet. Ez is hamis, ahogy mondjuk az, hogy mivel légörvényben mindig kávét osztogatnak a repülőn, a kávé okozza a vihart és nem a turbulencia könnyebb elviselése figyelemelterelés végett jönnek az utaskísérők a tálcáikkal.

Bármennyire is igaz tehát, hogy az olvasók, tegyük hozzá a rendszeres, tudatos olvasók, komoly többsége valóban előnyben részesítik a demokratikus sajtót a kormányzati hírbazárokkal szemben, ez a nagy egészhez képest így is csak egy apró zárvány.

A nagy többséget, az igazi választók tömegeit, legyalogolta az ezerfejű, na jó csak 476 (KESMA) gagyi -ami ellentétben az ellenzéki lapokkal és portálokkal, a létükért küzdenek és szinte semennyi pénzt sem tudnak reklámra költeni- ömlik a gyanútlanokra.

Nem akarnak, vagy nem tudnak nívós médiát csinálni?

A demagógia lételeme a földhözragadt ócska buherálás és ebben az egyben el kell ismernünk: Orbánék világszínvonalúak, talán csak Trump elnök képes annyira alászállni mint ők. Bármilyen hihetetlen is, még Putyin elnök is igyekszik szofisztikáltabbnak látszani, -hol sikerül neki hol nem- mint hazánk illiberális vezetője.

A leírhatatlanul sok milliárdot a semmire verik el, miközben a Rákosi-rezsim sajtóját is mélyen alulmúló produktum kerül ki “értő kezeik” közül. De mindegy, hiszen övék nemcsak a nagy televíziócsatornák 90 százaléka, de az összes zenei rádió is, amin ugyanazokkal a hazug egyen-hírekkel tömik a zenekedvelők millióinak az agyát.

Nagy igazságot mondott ki a napokban Bolgár György, amikor egy kormányzati főember megint elkezdte az ellenzéki túlsúlyt mantrázni azzal a példával, hogy a legnézettebb híradó is ellenzéki,

napi 10 percben

-hangoztatta többször is a rádiós.

És igen, nagyjából ez az arány a média többi felületén is, az meg, hogy mennyire ócska a produktum, azt mutatja, hogy mennyire lenézik és csak szavazógépnek nem polgároknak tartják a népet, akiknek egyetlen dolguk -szerintük- hatalomban tartani őket.

De meddig?

 

Pálmai Tamás

Pálmai Tamás

További cikkek olvasása a szerzőtől, a nevére kattintva.

A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük