Karácsony Gergely főpolgármester a "minden"-ről - Ebben a jogrendszerben, ilyen főügyész mellett ennyit lehet elérni! - Városi Kurír

Sorting by

×

Karácsony Gergely főpolgármester a “minden”-ről – Ebben a jogrendszerben, ilyen főügyész mellett ennyit lehet elérni!

A főpolgármestert az őszi és nagyon bonyolult politikai szezon megnyitása előtt néhány nappal a Népszava két újságírója, Szalai Anna és Zoltai Ákos kérdezte. Mi most ennek a nagyon alapos interjúnak a részleteit villantjuk fel, hátha akadnak néhányan, akik a teljes szöveget is elolvassák itt.

Hirdetés

A vétó

A főváros kijátszotta az aduászt Fudan ügyben: miért pont most?

2019-ben az első nagypolitikai kérdés az volt, hogy miként viszonyuljon Budapest az atlétikai világbajnoksághoz és a stadionépítéshez. Nekem az volt az álláspontom, hogy állapodjunk meg, szerezzük meg mindazt, ami a budapestiek érdeke, a Diákvárost és az egészségügyi fejlesztéseket, így a kormány is megkapja, ami neki fontos, a vb-t, és a főváros is azt, ami a jövőjét szolgálja. Csakhogy a kabinet azóta többszörösen megszegte a megállapodást. Az a kötelességem, hogy érvényt szerezzek a Fővárosi Közgyűlés döntésének, és világossá tegyen az Orbán-kormánynak: itt a vége a sunnyogásnak. A Diákváros elsősorban nem fővárosi ügy, hiszen leginkább a vidékieknek hiányozna az a több ezer kollégiumi férőhely, ami nem épülhetne meg a Fudan Egyetem miatt. A vb támogatásának visszavonásáról azonban nem akartam egy személyben dönteni a járvány alatt érvényben lévő rendkívüli jogrend idején, a Fudan-törvények megszavazása után pedig most először ülésezik a Fővárosi Közgyűlés, ezért jött el az ideje a döntésnek.

Az önkormányzati választási kampányban nem vért, verítéket és könnyeket ígért, hanem újszerű, kevés pénzből megvalósítható fejlesztéseket, innovatív megoldásokat a város működtetésében. Ez eddig inkább vesszőfutásra hasonlít.

Ez a kormány, ez a miniszterelnök a szavát adta, hogy mindaz jár Budapestnek, ami korábban megillette, elvégre ugyanazok lakják most, mint Tarlós István idejében. Az, hogy a miniszterelnök nem tartotta a szavát, az nem az én politikai bizonyítványom, hanem az övé. Másrészt ne feledkezzünk el arról sem, hogy főpolgármesterségem nagyobb részét egy pusztító világjárvány töltötte ki. Bármilyen statisztika alapján büszkék lehetünk arra, amit a főváros a kerületekkel közösen elért a pandémiás helyzet kezelésében. Okosabban, érzékenyebben, ezért eredményesebben kezeltük a járványt, mint a kormány. Mi erőszakoltuk ki a kormánytól a pedagógusok tömeges szűrését, a harmadik oltást az időseknek. A Pesti úti idősotthonnal példálózóknak pedig üzenem, hogy 176 idősotthon van az országban, ahol nagyobb volt az áldozatok aránya.

Jóvátétel?

A minap azt mondta: „addig nem lesz béke, amíg nem szolgáltatnak igazságot és nem lesz jóvátétel”. Az előző városvezetés döntései miatt indult nyomozások azonban rendre vádemelés nélkül lezárulnak. Mitől lesz hatékonyabb az állami elszámoltatás?

Ebben a jogrendszerben, ilyen főügyész mellett ennyit lehet elérni. A hármas metró ügyében olyan nyomozásra lenne szükség, amit mi nem tudtunk elvégezni. A nyomozóhatóságoknak kellene kideríteni, hogy a kormányszóvivő férje, hogyan lobbizott azért, hogy a kormány rákényszerítse a városvezetést erre a rendkívül rossz konstrukcióra. Azt is meg kellene nézni, hogy a felújításra kiírt közbeszerzés valójában nem új kocsik beszerzéséről szólt-e és vajon Európa legnagyobb vámcsalását követték-e el azzal, hogy Oroszország vámmentesen szállított új kocsikat a régiek helyett.

A pénz, a médiafölény és rengeteg állami intézmény maradna a Fidesznél ellenzékben is. Mi a garancia arra, hogy egy esetleges kormányváltás után a NER nem tér vissza azonnal?

A NER lényege a közpénz, én pedig elzárom a pénzcsapokat. Ehhez kétharmad sem kell, sőt új alkotmány sem, ehhez okos politika, kidolgozott program kell. Ha a csapok elzárulnak, meglátják, sokan lesznek, akik hirtelen őszinteségi rohamot kapnak a kihallgatásokon. Látom, hogy megy ez, mióta miniszterelnök-jelölt lettem sok „barátom” lett.

(Még sok más érdekes kérdés és válasz  a főpolgármestertől a teljes cikkben)

Minden ami Karácsony Gergely

 

főpolgármester

Hirdetés
átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.