Karácsony vétójának margójára - Városi Kurír

Sorting by

×

Karácsony vétójának margójára

A kormány a főváros nélkül is meg tudja rendezni az atlétikai vb-t, mivel a Nemzetközi Atlétikai Szövetség a kormánnyal állapodott meg a rendezésről – ezt mondta az ATV Híradójának a nemzetközi jogász. Lattmann Tamás szerint ugyanakkor a főváros kilátásba helyezett vétójának lehet olyan politikai hatása, hogy a szövetség újra gondolja a szerződést.

Hirdetés

Karácsony bekeményített

Karácsony Gergely nemrég jelentette be, hogy megvétózza a 2023-as atlétikai világbajnokság rendezését, mivel szerinte a kormány a Fudan-törvénnyel nem tartotta be ígéretét a Diákvárossal kapcsolatban.

„Mindenképpen el kell választani egymástól a politikai és a jogi valóságot”

– ezt Lattmann Tamás nemzetközi jogász mondta híradónak az ügyről.

Karácsony kénytelen lesz jól sáfárkodni a semmivel

A rendezvényről ugyanis a magyar kormány, a Magyar Atlétikai Szövetség és a Nemzetközi Atlétikai Szövetség között született szerződés, ebbe a főváros lényegében nem tud beleszólni. Ugyanakkor született egy politikai megállapodás is a főváros vezetése és a kormány között, ezt Budapest fel tudja mondani, de nincs olyan jogi eszköz a kezében, amivel közvetlenül meg tudja akadályozni a rendezést.

„Lehetséges politikai hatása lenne ennek a lépésnek, hogy maga a nemzetközi szövetség, azt mondva és megállapítva, hogy nincs meg a támogatás a szervező város részéről, újragondolja az atlétikai vb-t, de a szerződést akkor is az állammal, a kormánnyal kötötte”

– tisztázta Lattmann.

Van  már precedens

A sportközgazdász szerint az atlétikai világbajnokságok történetében egyszer fordult elő az, hogy egy város visszalépett. London elnyerte a 2005-ös rendezési jogot, de a kormány drágának találta a szerződésben foglalt stadionépítést, ezért másik várost javasoltak. Ezt a szövetség nem fogadta el, végül egy új pályázati folyamatot indítottak, és Helsinkiben rendezték meg a vb-t.

„Vannak a megasportesemények történetében olyanok, hogy beugrók vannak, valaki elnyer egy pályázatot, és bármilyen ok folytán, de a bármilyen az legtöbbször – most mondok egy számot – 95 százalékban azért van, mert az anyagi források nem állnak rendelkezésre”

– magyarázta Dénes Ferenc.

A szakember hozzátette:

nem szokott előfordulni, hogy valahol politikai okokból mondjanak vissza rendezést.

A Miniszterelnökségi Sajtóiroda híradóval ismét azt közölte:

Karácsony Gergely politikai akciója csak az általa okozott budapesti közlekedési káoszról és soha nem látott méretű dugókról akarja elterelni a figyelmet.

Hozzátették:

a kormány tartja magát ahhoz, hogy a Fudan Egyetemről a budapestiek népszavazáson döntsenek, ha a beruházás feltételei ismertek lesznek.

A főváros az ATV megkeresésére, a főpolgármester legutóbbi Facebook-bejegyzésére emlékeztetett, amelyben azt írta, hogy a kormány megszegte a Budapesti Diákváros Programról szóló megállapodást, amikor bejelentette, hogy a területen magyar közpénzből egy kínai elitegyetem campusa épülne- fejeződik be az atv.hu cikke.

Előzmény

vétó

 

Hirdetés
átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.