Karácsony Gergely: ha az Elios- ügy Romániában történt volna, a miniszterelnök már nem lenne szabadlábon

Karácsony Gergely, az MSZP – Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje a közelgő választásról a Magyar Narancsnak adott interjút. Ebből szemlézzük a legérdekesebb gondolatokat.

 

Jobbik is Magyarország rosszabbik fele

A miniszterelnök-jelölt a beszélgetés elején részletesen kitért arra, mit gondol a Jobbikról. Hangsúlyozta, árnyaltan kell fogalmazni, hiszen ha a Fidesz leváltása a cél, érdemes Vona pártjára tárgyalópartnerként tekinteni, ám ők megmondták, szóba sem állnak az MSZP- Párbeszéd szövetséggel:

“Mindeközben én érzek egy életveszélyes változást a közhangulatban, ami ott tart, hogy minden mindegy, csak bukjon a Fidesz. Ez azonban nincs így, a Jobbikot ugyanúgy Magyarország rosszabbik feléhez sorolom, mint a Fideszt.”

“Vona Gáborból nem csinálhatunk miniszterelnököt. Szeretném, ha ezt az egész jobbikos összefogást – diskurzust, ami a baloldalról érkezett, és elhitetheti a választók egy részével, hogy lehet a Jobbikra szavazni listán, mielőbb abbahagynánk. Ami történt az elmúlt nyolc évben, abban a Jobbik társtettes.”

 Helyi szövetségek, döntések lehetségesek

“Hogy mi a helyzet vidéken, hogy hol, milyen irányú az átszavazás, hogy hol vannak olyan jelöltek, akik nem gyakorló nácik és a Jobbik mostani politikájával vannak összhangban, azt én innen Budapestről nem tudom eldönteni.”

Karácsony Gergely szerint  a Jobbikban most is vannak gyakorló nácik, csak éppen nem gyakorolják a nácizmusukat, mert be van nekik tiltva:

“Egy dolog rasszista, gyűlöletkeltő kampányt csinálni, és más abban változni, hogy kivel folytassunk szövetségi politikát. Mi könyörgünk a Jobbiknak, hogy álljanak velünk szóba, ők pedig magas lóról erkölcsileg kioktatnak?! Ez életveszélyes.”

 

Nincsenek az  MSZP-ben  fideszes vakondokok, azaz kollaboránsok

“Szerintem nincsenek, az elmúlt hónapokban senki sem akadályozott abban, hogy miniszterelnök-jelöltként valamit megtegyek. Nem láttam olyat, akinek az álláspontját az MSZP-n belül vélt, vagy valós fideszes érdek határozza meg.”

 

Kérte, ha a választók elhiszik Vona Gábornak, hogy három év alatt rasszistából antirasszista lett, higgyék el az MSZP-nek is, hogy nyolc év ellenzéki lét után szakítani tudott a negatív örökséggel, és képes a változásra:

„Aki a szociális demokrácia és az emberi tőkébe való beruházás programját támogatja, szavazzon ránk. Nem véletlenül jelöltem a miniszteri posztokra nem politikusokat, akik egytől egyig kiváló emberek, és akikbe nagyítóval sem lehet belekötni.”

 

Hogyan látja Karácsony Gergely, az együttműködést mi a reális forgatókönyv április 8-ra:

„Remélem az LMP- vel teljes körű lesz, és adott esetben sikerül megállapodni az Együttel és a Momentummal is. A Jobbikkal pedig legyen egy gentlemen’s agreement, hogy mozgósítjuk a szavazóinkat.”

Mi  történik, ha a Fidesz bár a legnagyobb párt lesz, de nem lesz meg a többsége?

„Miután a kormányfő megfenyegetett minden ellenzékit, van egy közös érdek abban, hogy a Fidesz ne tudjon kormányozni. Egy blokkoló Fidesz-ellenzéket kell létrehozni, és tárgyalni kell a kétharmados törvények megváltoztatásáról.”

 

Szerkesztőség megjegyzése: az interjúban a miniszterelnök-jelöltnek volt egy félreérthető  kijelentése. Arról beszélt, hogy ügyvivő kormányfőnek Orbán Viktort javasolja. Nem tette hozzá, hogy ez az alkotmányos helyzet, hiszen az új kormány felállásáig a régi kabinet ügyvezetőként viszi a napi ügyeket. Karácsony Gergely a közösségi oldalán pontosította nyilatkozatát:

„Ugye azt senki nem gondolja egy percig sem, hogy én Orbánt akarom kormányfőnek?… Mikor arról beszélek, hogy Orbánnak ügyvezető miniszterelnökként végig kell majd néznie a NER lebontását, ez a magyar alkotmányos szabályok szerint azt jelenti: április 8-án legyőzzük Orbánt és még aznap nekilátunk a jogállam, a demokrácia, a tisztesség helyreállításának. Orbán április 8-ától már csak ügyvezető kormányfő, korlátozott jogkörrel, de csakis az új kormány felállásig.”

Elmondta, fel van arra készülve, hogy bármi megtörténhet a választás után, de ez őt, a legkevésbé sem tántorítja el:

„Nehéz lesz, de könyörgöm, el kell kezdeni a rendszer lebontását! Egyébként a pesti utca népe fogja kikényszeríteni a Fideszből, hogy menjenek bele a változtatásokba. Ez ilyen egyszerű.”

Mészáros Lőrinccel, Tiborcz Istvánnal, és a többi NER- potentáttal nem lesz kiegyezés:

„A román példát kell alkalmazni, ott már létrejött az antikorrupciós ügyészség, amely eddig közel ezer jogerős bírósági döntést eredményezett, és eddig egymilliárd euró vagyonelkobzásról döntöttek jogerősen a független román bíróságok. Visszamenőleg is.”

Karácsony meglepődne, ha az antikorrupciós ügyészség vizsgálata azt eredményezné, hogy ne legyen Orbán Viktornak félnivalója:

„A román uniós biztos nemrég azt mondta, hogy ha az Elios- ügy Romániában történt volna, a miniszterelnök már nem lenne szabadlábon. Ehhez nem tudok mit hozzáfűzni.”

Kapcsolódó

Karácsony Gergely antikorrupciós ügyészség létrehozásáról tárgyalt szakértőkkel

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük