Karácsony Gergely: Itt az ideje…. – és, hogy minek? Olvassa!

Akkor itt az ideje visszavonni korábbi rossz döntéseket, befejezni a titkolózást, és a politikai vádaskodás helyett az emberekre figyelni. És szűrni, szűrni és szűrni. Mert miközben a kormány a korlátozások lazítására készül, sorjáznak a rossz hírek az állami intézményekből.

Érthető,

hogy a Szent Imre kórház a súlyos átfertőzöttsége miatt a hírek szerint úgy döntött, csak negatív koronavírus-teszttel fogad beteget. Az operatív törzs sajtótájékoztatóján pedig Müller Cecília arról beszélt: a szociális ellátásba is csak negatív teszttel lehet visszaküldeni beteget a kórházból. Nagyos helyes.

Az a baj csak, hogy a főváros pont ezt kérte egy hónappal(!) ezelőtt.

Egy hónappal ezelőtt azonban a kormányhivatal megtiltotta

a kórházaknak, hogy tesztet végezzenek mielőtt átadják betegeiket. Akkor a kormányhivatal ezt „felesleges költségnek” minősítette. Egy teljes hónapot vesztegettünk el egy rossz és felelőtlen állásfoglalás miatt. Attól tartok, „életbevágóan” rossz és felelőtlen döntés volt, ami aligha maradhat következmények nélkül. Mi kell még, hogy a kormányhivatalban belássák, súlyos következményekkel járó hibás döntést hoztak? Mi kell még, hogy belássák, az élet és az egészség védelme nem lehet „felesleges költség”?

Itt az ideje azt az állásfoglalást visszavonni, és nem tiltani, hanem előírni a tesztelést.

Miként ideje van annak is,

hogy operatív törzs ne a fenntartó szerint válogasson, amikor egyes intézmények fertőzöttségéről tájékoztatást ad. A hírek szerint az állami fenntartású mezőszilasi idősek otthonában történt két haláleset után a szintén kormányzati fenntartású borsodnádasdi idősotthonban is koronavírus-fertőzés miatt hunyt el egy idős ember.

Annak pedig lassan három hete,

hogy a kormányülésen ígéretet kaptam arra, hogy a kormány támogatást ad idősotthonok szűréséhez. Kaptunk is 500 darab tesztet. A főváros azóta beszerzett 20 ezer tesztet, és újabbak beszerzésén dolgozunk, elkezdtük szűrni az összes idősotthonunk minden lakóját és az ott dolgozókat, folyamatos a szűrés a hajléktalan-ellátásban is. Ha a kormány és kiszolgálói is erre, a szűrésre fordítanák az eddig politikai vádaskodásra elpazarolt energiáikat, annak az egész ország látná hasznát. Mert a formálódó szakmai konszenzus szerint csakis a nagyarányú szűréssel lehet megalapozni, hogy a korlátozások feloldásáról felelős döntést lehessen hozni mihamarabb.

Forrás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük