Karácsony: ha Jellinek úr nem hajlandó 200 ember lakhatása érdekében feláldozni egynapi profitját, akkor adja át a munkásszállót a Fővárosi Önkormányzatnak

“A kolléganőm sírva tette le a telefont. A titkárságomat egy apuka hívta. Azt kérdezte, mégis hova menjen a négy kiskorú gyerekével most, hogy kirakja őket a tulajdonos a csepeli munkásszállóból. Mindez nagyjából egyidőben történt azzal, hogy válaszközleményt tett közzé a csepeli munkásszálló tulajdonosa, az ország egyik leggazdagabb embere, Jellinek Dániel” – írta közösségi oldalán Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere.

“A 100 milliárd forintos vagyonnal rendelkező ingatlanmogul

közleménye szerint a szálló lakóinak

„piaci alapon” kell máshol megoldaniuk a lakhatásukat. Én viszont emberiességi alapon keresem a megoldást.

Mert üzleti alapon Jellinek úr talán magyarázhatja, de emberiességi alapon egészen biztosan megengedhetetlen, hogy az elszabadult rezsiköltségek és az elszabadult albérletárak közepette utcára tesznek 200 embert, köztük 50 gyereket. Az érintett 150 felnőtt és 50 gyerek érdekében persze kész vagyok találkozni Jellinek úrral. Legyen a megismerkedésünk helyszíne a csepeli munkásszálló. Menjünk együtt oda, hívjuk meg a lakókat is, hiszen az ő sorsukról, az ő életükről van szó.

Továbbra is állítom:

az ország egyik leggazdagabb emberének egynapi, mondom, egynapi profitja elegendő lenne a helyzet megoldására.

Ő mégis az egekbe szökő energiaáraktól és kormányzati megvonásoktól sújtott Fővárosi Önkormányzattól várja a pénzügyi megoldást, és azt, hogy gondoskodjon a lakók elhelyezéséről. Ehhez két dolgot érdemes tudnia.

  • 1. A budapesti családok átmeneti otthonai már most is 100 százalékban telíttettek.
  • 2. A legkiszolgáltatottabb embereket segítő intézmények sora került az ellehetetlenülés szélére a rezsiköltségek elszabadulása miatt.

Mi Budapesten a lehetőségeinkhez mérten próbáljuk megmenteni a szociális feladatokat ellátó szervezeteket, erről szóló javaslatomat szerdán tárgyalja a Fővárosi Közgyűlés. Mert én ebben a szociális krízishelyzetben semmiféle kilakoltatást nem tartok indokolhatónak, tegye azt bárki.

Ha tehát Jellinek úr mégsem hajlandó 200 ember lakhatása érdekében feláldozni egynapi profitját,

akkor adja át a munkásszállót a Fővárosi Önkormányzatnak, mert mi nem „piaci alapon”, de emberiességi alapon megakadályozzuk, hogy emberek kerüljenek onnan az utcára.

Háttér

Pénteki hír volt, hogy az egyik leggazdagabb magyar vállalkozó, Jellinek Dániel érdekeltségébe tartozó Indotek Group október közepén bezárja a 300 férőhelyes csepeli munkásszállását, amivel kivívta Karácsony Gergely haragját.

A főpolgármester nyílt levelet írt Jellineknek, amelyben azt írta, hogy ha a vállalkozó nem akadályozza meg a munkásszálló bezárását, akkor „minden jóérzésű budapesti polgár mély megvetése” kíséri majd, és azt javasolta neki, hogy mondjon le egy napi profitjáról, abból meg tudja oldani, hogy ne kerüljön utcára a szálló 150 lakója. Az Indotek hétfő reggel közleményben válaszolt Karácsony Gergelynek, egyszerre kritizálva a főpolgármester “vagdalkozását” és békejobbot nyújtva, együttműködést ajánlva. A cég azt írja, hogy a csepeli Zászlós Szálló hőszolgáltatási szerződését a helyi szolgáltató a nyár végén felmondta, és nem sikerült azóta sem új szerződést kötni. A közlemény hangsúlyozza, hogy

ez egy piaci alapon működtetett szálló, amit piaci alapon béreltek a bérlők, és módjukban áll piaci alapon máshol helyet bérelni (az RTL-nek azt nyilatkozta pár lakó, hogy minden más szálló tele van).

Ugye, milyen jó, hogy kitermeltük az új réteget?

Mint írják, a cég

“sajnálattal vette tudomásul Karácsony Gergely nyílt levelét, amelyben a Főpolgármester Úr a széles kontextusból kiemelve, résztényekre támaszkodva kérte számon a társaságot. Biztosak vagyunk benne, hogy ha a Főpolgármester Úr tisztában lenne valamennyi ténnyel, árnyaltabban látná ezt a rendkívül nehéz és összetett kérdést.”

Azt is írják, hogy keresték a fővárosi önkormányzatot, de eddig nem kaptak választ, most viszont a levél kapcsán remélik, elindulhat a bárbeszéd.

“Az Indotek Group épp ezért őszinte és konstruktív egyeztetésre hívja a Fővárost, reménykedve, hogy vagdalkozás- és vádaskodásmentesen is lehetséges megoldást találni a közös problémára.”

Egyrészt azt kérik, hogy az önkormányzat saját hatáskörében jelölje meg azt a szervezetet, amely gondoskodó segítséget tud nyújtani a munkásszálló esetlegesen szociálisan rászoruló lakói számára. Másrészt a cég a Fővárossal közös támogatási program elindítására tesz javaslatot. A cég a társadalmi felelősségvállalási programja részeként lakhatási céltámogatási alapot nyit a szálló lakói számára, és arra kéri a Fővárost, hogy ebben vegyen részt saját teherviselési képessége arányában. A cég végezetül azt írja, hogy

“buzdít minden gazdasági, társadalmi és politikai szereplőt, hogy tanúsítson önmérsékletet, illetve segítő szándékot egymáshoz ebben a mindenki számára rendkívül nehéz helyzetben.” (forrás)