A „törvénytelen kormány” kifejezés véleménynyilvánítás, vagy 4 milliós bírság jár érte?

Kövér László olvasatában a “törvénytelen kormány” említése a regnálóval kapcsolatban akkora skandalum, hogy 4.000.000.- forint tiszteletdíj elvonást érdemel, aki erre vetemedik. Nem ártana kiadnia egy itinert, amiben közli, hogy -szerinte- mit mennyiért lehet kimondani a képviselőknek az ország házában.

Szia Uram, ma mi a szó árfolyama?

Megjelent a parlament honlapján Kövér László javaslata Sebián-Petrovszki László országgyűlési képviselő tiszteletdíjának csökkentéséről. A fideszes házelnök azért büntette a DK politikusát kéthavi tiszteletdíja (3 949 200 forint) csökkentésével, mert az Országgyűlés június 27-i ülésnapján napirend előtti felszólalása zárásaként ezt mondta:

Egy dolog biztos: törvényes kormány egyikkel sem próbálkozna, ilyet csak egy olyan, törvénytelen kormány tesz, amely a saját érdekét…

A házelnök a kormánnyal összefüggésben használt „törvénytelen” jelző hallatán kikapcsolta a képviselő mikrofonját, jelezte, a képviselő megsértette a házszabályi rendelkezéseket, ezért utólagos szankcióra számíthat.

Kukoricán térdeplés, nem? – Hamár főispán és vármegye…..

Kövér Lászlónak a határozati javaslatot azért kellett benyújtania, mert Sebián-Petrovszki László a Mentelmi bizottságtól, majd az Országgyűléstől kérte büntetése hatályon kívül helyezését. A Mentelmi Bizottság ülésén a képviselő közölte, hogy

a házelnök döntését megalapozatlannak tekinti, álláspontja szerint Kövér László járt el jogsértően, az általa használt „törvénytelen kormány” kifejezés önmagában a „véleménynyilvánítás szabadságába tartozik, tehát nem lehet alapja annak, hogy bármiféle büntetés következzen belőle”.

3 igen, 3 nem szavazattal elutasítva

A testület Sebián-Petrovszki László kérelmét – 3 igen, 3 nem szavazattal – elutasította, ezért szeptember 21-én a házelnöki döntés hatályon kívül helyezését már az Országgyűléstől kérte. Kövér László emlékeztetett rá, határozati javaslatáról az Országgyűlés vita nélkül dönt, hatályában fenntarthatja vagy hatályon kívül helyezheti döntését. Az Országgyűlés még hétfőn dönthet Sebián-Petrovszki László (DK) tiszteletdíjának csökkentéséről is.

Forrás

FRISS!