Karácsony Gergely főpolgármester a kormány múlt heti ülésén felvetette Budapest kilépését a kukaholding országos díjbeszedési rendszeréből. A kukaholding – hivatalos nevén NHKV Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelési Zrt. – eddigi négy éve alatt folyamatosan óriási hiányt termelt, milliárdokkal tartozott – a többi közt – a budapesti szemét begyűjtését végző FKF Zrt.-nek is.

Orbán nem reagált….

Karácsony Gergely főpolgármester a kormány múlt heti (november 6-i) ülésén felvetette Budapest kilépését a kukaholding országos díjbeszedési rendszeréből – tudta meg a 24.hu.

- Hirdetés -

Azt írják: Karácsony jelezte Orbán Viktor miniszterelnöknek, hogy botrányos a hulladékgazdálkodás finanszírozása a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelési Zrt. miatt, ezért felvetette a főváros kiléptetését a szemétdíj központosított beszedési rendszeréből,

de úgy tudni, a kormányfő érdemben nem reagált arra.

Nem tudni, mennyi a mínusz

A lap emlékeztet: a többi céghez hasonlóan a kukaholdingnak is május 31-ig kellett volna közzétennie a tavalyi beszámolóját, az azonban még most, novemberben sem történt meg. Így nem tudni, pontosan mekkora mínuszban van az NHKV. (A portál megjegyzi, hogy az NHKV-nál hagyomány, hogy a törvényi előírást megszegve, hónapokkal a határidő letelte után adják le az előző év mérlegét.)

A 2017-es mérleg esetében az tudható, hogy már akkor 40 és 50 milliárd forint körül volt a kukaholding kintlevősége, de a 24.hu szerint ez 2018-ban tovább romlott. Az NHKV-nál a veszteségspirál miatt többször cseréltek vezetőket, de a megszüntetés ötlete is felmerült. Az NHKV-t azért hozta létre az Orbán-kormány, hogy állami kézbe vegye a szemétdíjak beszedését – emlékeztetnek a cikkben.

Ha Budapestet kivennék a kukaholding hatásköréből,

az a lap szerint valóságos láncreakciót indíthat be: a főváros ugyanis nemcsak abszolút értékben nagy befizető, itt arányaiban is magasabb a sikeres díjbeszedések aránya, mint az országos átlag.

Ha ez a forrás megszűnik, a cég még kevésbé lesz fenntartható, mint eddig

Ugyanakkor hozzáteszik: amennyiben az Orbán-kormány rábólint Karácsony kérésére, véget érhet a gigantikus pénzeket elnyelő központosítási kísérlet.

Forrás

1 hozzászólás

  1. Orbán nem fog rábólintani. Marad minden a jól bejáratott, de szarul működő formátumban.

    De inkább még egy kis pénzt öntenek a cégbe, nehogymá Karácsonynak igaza legyen.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét