Vajas szeletek
125 g cukrot 6 tojássárgájával és 2 egész tojással habosra keverünk. Hozzákeverünk 125 g hámozott, darált mandulát, 125 g olvasztott vajat, 2 evőkanálnyi rumot és 180 g lisztet. A masszát ujjnyi vastagon bevajazott tepsibe kenjük, a tetejét beszórjuk hosszúkásra vágott hámozott mandulával apróra vagdalt cukrozott narancshéjjal és mazsolaszemekkel. Világosra sütjük, és még melegen ujjnyi széles rudacskákra vágjuk.
Tordai pogácsa
Fél kilogramm virágmézet felforralunk. Ha kissé kihűlt, belekeverünk 250 g fehér lisztet, ugyanennyi rozslisztet és egy késhegynyi szódabikarbónát. Legalább negyedórahosszat gyúrjuk, majd félóráig pihentetjük, azután kb. 25 db-re vágjuk, és ezekből pogácsákat formálunk. A fél cm vastagra nyomott pogácsákat kikent, lisztezett tepsiben világosbarnára sütjük.
Keksz
500 g lisztet elmorzsolunk 120 g vajjal, majd 250 g cukorral, 3 egész tojással, kevés vaníliás cukorral, 2 evőkanál tejföllel és késhegynyi sütőporral gyorsan összedolgozzuk. Egy óra hosszat hideg helyen pihentetjük, majd fél cm vastagra kinyújtja, formákkal kiszurkáljuk, vagy derelyemetszővel kockákra vágjuk, aztán tűvel megszurkáljuk, és kenetlen pléhen világosra sütjük.
Remek ötletek, ha nem akarsz élőfenyőt venni! Így akár minden szobában lehet egy karácsonyfa!
Pingback: Fehér karácsony, esélylatolgatás - Városi Kurír