Hogy ne érjen blama karácsonykor, próbáld ki még ma! A dédike 9 legfinomabb édes aprósüteménye a családnak!

Az idei karácsony más lesz, mint az eddigiek. Érdemes előre törpölni azon, hogy annak ellenére, hogy csak a legszűkebb családnak ajánlatos összejönni, miként teheted emlékezetessé. Egy kis fifika, no és persze a finom sütik biztos hatalmas sikert aratnak! Gondolkodj el azon is, hogyan csomagolhatsz szeretteidnek, akikkel ugyan nem ildomos találkoznod, de az ajtajuk elé csempészve éreztetheted, hogy mennyire fontosak neked. Meglátod, az öröm -még, ha csak telefonon hallod is- kárpótol mindannyiotokat!

Mandulás kifli

300 g lisztből, 280 g vajból, 140 g cukorral, 100 g darált mandulával, 1 narancs lereszelt héjával és 2 tojássárgájával tésztát gyúrunk. Vékony rudacskákat sodrunk belőle, s azokat apró darabokra vágjuk, majd kifliket formálunk. Tojásfehérjével megkenve, kristálycukorral meghintve, megsütjük őket.

Rumos szelet

400 g lisztből, 250 g teavajból, 2 egész tojásból, 200 g porcukorból tésztát gyúrunk. Fél cm vastagra kinyújtjuk, és vajjal kikent tepsibe félig megsütjük. Most 300 g cukrot elkeverünk 6 tojássárgájával, 2 evőkanál rummal és 300 g darált dióval. Gőz felett habverővel addig keverjük, amíg egészen sűrű lesz, majd a tűzről elvéve, könnyedén belekeverjük a 6 tojásfehérje keményre vert habját. Ezt a krémet rákenjük a félig megsült tésztára és lassú tűznél most már teljesen kisütjük. Még melegen felvágjuk hosszúkás téglalapokra és amikor teljesen kihűlt, bevonjuk rummal hígított fehér fondant-nal. Minden darab tetejére fél dióbelet teszünk.

Töltött mézes pogácsa

250 g mézet megforrósítunk és hozzákeverünk 225 g cukrot, 6 megtört szegfűszeget, 3 evőkanál törött fahéjat, és hűlni tesszük. Ha kihűlt, belekeverünk fél kg lisztet, 2 egész tojást, 80 g vajat és egy evőkanálnyi vízben feloldott 5 g szódabikarbónát. A tésztát jól kidolgozzuk és 10-12 órán át hűvös helyen pihentetjük. Akkor 4 mm vastagra kinyújtjuk, és különféle formákat szúrunk ki belőle. Egy formát megkenünk az alábbi töltelékkel, ráhelyezünk egy ugyanolyan formát, ezt tojással megkenjük és a közepére fél mandulaszemet teszünk. Közepes tűznél kikent, lisztezett pléhnél megsütjük.

Töltelék: 125 g darált mogyorót elkeverünk 120 g porcukorral, húsdarálón ledarált 150 g cukrozott narancshéjjal és 2 egész tojással.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük