Kásler felfüggesztette a népegészségügyi onkológiai szűrővizsgálatokat

Kásler Miklós emberierőforrás-miniszter a múlt hét végén miniszteri utasítással felfüggesztette a népegészségügyi célú, célzott, onkológiai szűrővizsgálatokat. (Minden más onkológiai beavatkozás kötelezően elvégzendő.) – írta a 444.hu.

Kásler a kórházi adatokra hivatkozik, miszerint egyre nő a fertőzöttek, fertőzésgyanús esetek és a kórházi ellátást igénylő betegek száma.

Tudja, melyek ezek a vizsgálatok?

“A népegészségügyi célú, célzott szűrővizsgálatok a szűrővizsgálatok olyan csoportja, ahol az egészségügyi ellátórendszer kezdeményezi és menedzseli a szűrést (beleértve a szűrésre történő meghívást és nyomonkövetést) egy-egy betegség kockázatának kitett populáció körében.

Így egyrészt a korszerű szűrővizsgálatokat elérhetővé teszi a leginkább veszélyeztetett népesség számára, másrészt a szűrővizsgálattal felfedezett betegek kivizsgálásához és kezeléséhez szükséges hátteret is biztosítja az egészségügyi ellátórendszeren belül.

Ezektől a szűrésektől általában a leggyakoribb, a népesség egészségi állapotát leginkább meghatározó betegségek okozta halálozás csökkenését várják (pl.: szív- és érrendszer betegségei, daganatos betegségek).

Magyarországon 2001-ben – a népegészségügyi program keretében – vezettek be célzott szűréseket három olyan daganatos megbetegedés vonatkozásában, amelyek korai felismerése érdekében indokoltnak látták az e betegségek veszélyének leginkább kitett személyek név szerinti behívásán alapuló szervezett lakossági szűrőprogramot (emlőszűrés, méhnyakszűrés, vastagbélszűrés) működtetni.” (forrás)

51 /1 997. (XII. 18.) NM rendelet a kötelező egészségbiztosítás keretében igénybe vehető betegségek megelőzését és korai felismerését szolgáló egészségügyi szolgáltatásokról és a szűrővizsgálatok igazolásáról című jogszabály mellékletének megfelelően az alább olvashatóak.

  • 18 éves korban:
  • 21, 26, 31, 36 éves korban (azaz 5 évente)
  • 41, 46, 51, 56 és 61 éves korban (azaz ötévente)
  • 65 kor felett

Népegészségügyi célú, célzott szűrővizsgálatok

 • 25 és 65 év között népegészségügyi céllal egyszeri negatív eredményű szűrővizsgálatot
  követően háromévenként nőgyógyászati onkológiai méhnyakszűrés, különös figyelemmel a
  méhnyakelváltozások sejtvizsgálatára (citológia) és kolposzkópos vizsgálatára,
 • 45 és 65 év között népegészségügyi céllal kétévenként az emlő lágyrész röntgenvizsgálatán
  alapuló emlőszűrés (mammográfia),
 • 50 és 70 év között a Nemzeti Rákellenes Program keretében kísérleti programként
  prosztataszűrés,
 • 50 és 70 év között a Nemzeti Rákellenes Program keretében kísérleti programként a gyomorbélrendszeri eredetű vérzés szűrése. (forrás)

Kásler úr, és a várólisták?

A kormánykommunikáció teljes testtel a covid-adatok között mazsolázva azokat emeli ki, ami neki szimpatikus, jelen esetben már nem az egykori orbáni mondás a mérvadó, amikor a “halottak számát” tartotta irányadónak, hanem a beadott vakcinaszám a közlendő elsősorban, amiben kétség kívül jól áll az ország.

Azt azonban teljes hallgatás fedi, hogy az elmaradt vizsgálatok és műtétek miatt hányan veszítettek, vagy veszítik a közeljövőben az életüket.

Fel sem fogjuk….

z az érzésem, hogy fel sem fogjuk, hogy mit tesznek velünk, miközben mást sem hallani, mint, hogy az egészségügy háza táján nagyjából minden rendben van! Egészen addig így van ez, amíg nekünk, vagy egy családtagunknak kellene gyors orvosi beavatkozás.

De muszály mindent a bőrünkön megtapasztalni, mielőtt baromira felháborodnánk és ennek hangot is adnánk?

3 thoughts on “Kásler felfüggesztette a népegészségügyi onkológiai szűrővizsgálatokat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük