Lőttek az egynapos sebészeti műtéteknek! 40+7 % ágyat kell elkülöníteni a Covid-betegeknek

Kásler Miklós – az Emberi Erőforrások Minisztériumának közleménye szerint – az egyre növekvő számú koronavírusos beteg folyamatos ellátásának biztosítása érdekében adott ki utasítást valamennyi aktív fekvőbeteg-ellátást nyújtó egészségügyi intézmény és az Országos Mentőszolgálat vezetőjének.

Felfüggesztve!

Az utasításban elrendelte a halasztható műtétek – ideértve az egynapos sebészetet is – felfüggesztését keddtől, és szinte minden kórházat kijelölt a koronavírusos betegek ellátására.

A kijelölés nem vonatkozik a korábbi miniszteri utasítás alapján mentesített intézményekre.

A beavatkozások felfüggesztése alól kivételt képeznek

a sürgősségi ellátások, amelyek nélkül a beteg közvetlen életveszélybe kerülne, illetve súlyos vagy maradandó egészségkárosodást szenvedne. Továbbra is el kell végezni valamennyi onkológiai ellátást, a szervezett onkológiai szűrővizsgálatokat, a szakmai kollégium ajánlása szerinti kardiológiai ellátásokat, valamint biztosítani kell az asszisztált reprodukciós eljárások zavartalan működését is. Transzplantációt is lehet végezni a járványügyi óvintézkedések szigorú betartása mellett – áll a közleményben.

A miniszteri utasítás szerint valamennyi közfinanszírozott, aktív fekvőbeteg-ellátást nyújtó egészségügyi intézmény – kivéve a korábban mentesítetteket – köteles ellátni a középsúlyos és súlyos igazolt Covid-fertőzött, valamint Covid-gyanús betegeket.

<< További friss hírek >>

Ennek érdekében az intézmények hétfőtől kötelesek elkülöníteni

a Covid-betegek kezelésére a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) által finanszírozott összes

ágyuk 40 százalékát, további 7 százalékát pedig lélegeztetésre alkalmas ágyként kötelesek a Covid-fertőzöttek ellátására biztosítani

– írták.

A pontos ágyszámokat intézményenként az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térben (EESZT) rögzítik.

Az utasítás meghatározza azt is, hogy mely szolgáltatók kötelesek ellátni a Covid-beteg gyermekeket, az intenzív ellátást igénylő koraszülötteket, valamint a művesekezelésre szoruló, szoros kontaktnak számító, gyanús vagy fertőzött betegeket.

Forrás

Kunetz doktor a fentiekről…..

Leáll az elektív ellátás is hétfőtől. Ugyanakkor megint varázsütésre lesznek intenzív ágyak, ugyanis az összes NEAK finanszírozott kórházi ágynak 7 százalékát intenzív osztályos ággyá kell alakítani.
Ez azt jelenti, hogy nagyjából az eddigi 1166 intenzív osztályos ágyszám (2019-es NEAK ágyszám jelentés), hirtelen 4000 körülivé bővül. Ehhez a jelenlegi 2000 intenzíves nővérlétszámot mégúgy 7000-7500 fővel kellene bővíteni. ha korrekt, és fele ennyivel, ha valamilyen, de messze nem korrekt ellátást akarnak nyújtani.
Szakorvosok tekintetében
most 2000 intenzív terápiás szakorvos áll rendelkezésre és a bővítés tekintetében a nővérlétszám növelésének a felével kell számolnunk.
További kérdés, hogy
van-e ennyi plusz ágyhoz szükséges működőképes lélegeztetőgép, monitor, infúziós pumpa, megfelelő ágy, matrac és leginkább oxigén?

csillagjegyek

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük