Kásler -szigorúan az Ön pénzéből- újságot ad ki, de ki lesz a vevő? A csütörtöki tüntetésen mennyi fogyott volna 490.- forintért?

Azt mondják „kormányék”, hogy most, amikor a kórházak falai fehérre lesznek meszelve és a gazdaság rendben van, az oktatást megreformálták, már csupán egy dolog hiányzik a magyarok otthonából: egy kéthetente megjelenő kulturális és közéleti kormány-folyóirat.

490.- forintért a hülyének is megéri! De ki itt a hülye?

Felmérhették a nép igényét és az az eredmény jöhetett ki, hogy egyetlen hiátus van csupán a felhőtlenül boldog, tudásvágytól dagadó magyar szügyben: egy újság, amiben a honi kultúra percről percre nyomon követhető.

„Hozz egy sört és az Országút aktuális számát”

-kiállt majd fel a munkás, miután hazaért a másodállásából, de pont így tesz -sör nélkül- a családanya is, miután megfőzte a vacsit, kikérdezte a srácot és ágyba dugta.

Vállalkozásnak is olyan „magyar kormányos” a dolog…

A HVG birtokába került tervezet szerint a kásleri előterjesztés arról szól, hogy

„a hazai kulturális lapkínálat bővítése érdekében egy új, szélesebb rétegeket megszólító kétheti lap megalapítására és állami segítséggel történő elindítására”

Az új kétheti lap neve Országút lenne, 490 forintért lehetne megvásárolni, és a tervek szerint a 48 oldalas kiadvány 8000 példányban jelenne meg. Kis számolással kideríthető, hogy évente

8.000 X 490 X 26 = 101.920.000.- forintos bevétellel kalkulálhat a kiadására vállalkozó abban a baromi optimális esetben, ha a terjesztő, a nyomda, az írók, az előkészítést végzők ingyen dolgoznak és az összes példányt magánemberek a saját adózott pénzükből veszik meg.

Ilyen persze nem létezik, de csak a matek kedvéért….

Szóval a fenti bevétel reményében amit Kásler ajánl:

Az új lap elindítására és csak az idén felmerülő költségeire 374 millió forintot szánnak, a részletes költségvetésen belül kifejezetten bér jellegű kiadásokra 99,5 millió forintot irányoznak elő, de még ezen felül fizetnének ki 50 millió forintot szerzői honoráriumokra. Az egyszeri, induláskor adódó kiadásokat letudva, a 2019. évi támogatást a jövőben már be kell építeni a mindenkori költségvetésbe, ami azt jelenti, hogy a tervek szerint évente 300 millió forintot költhetnének az új folyóiratra.

Ami megfizethetetlen és Ön biztosan szívesen áldoz rá…..

A lapot

„a legjobb szakemberekből – szerkesztők, cikkírók, gazdasági és marketingszakértők stb. – kiválogatott, professzionális szerkesztőbizottság vezetné”.

Olyan szakemberekre bíznák, akik

tudatában vannak azoknak a nemzetstratégiai feladatoknak, amelyeket egy ilyen lapnak el kell látnia,

a

„vezetés egyértelmű felelősségi körökkel és hierarchiával épülne fel, tapasztalt jelöltekkel a főszerkesztő és a helyettese posztjára”

– ami arra utal, már megvannak, kik jönnek szóba a médium irányítóiként. Az Országút „önállósága” érdekében egy nonprofit korlátolt felelősségű társaságot hoznának létre a kiadására, ez azonban a Petőfi Irodalmi Múzeum felügyelete alatt állna.

Az előterjesztés kész helyzetnek veszi, hogy

„mai viszonyok mellett egy kulturális lap elindítása és működtetése nem függetleníthető az állami forrásoktól”,

de azért el akarják kerülni, hogy minden tekintetben közpénztől függjön a fenntartása. Ezért céljuk, hogy

„bevezetést követő felfutási időszakban a lapnak számottevő hirdetési bevételekre kellene szert tennie”.

Fideszről magyarra fordítva….

A fentiek azt akarják tudatni, hogy az évi 300 közmillión felül az a cégvezető, aki egy kicsit is ad magára és megrendelésre számít a regnálásuk hátralévő idejében, az jobban teszi, ha az Országútban hirdet, ha olvassák, ha nem – ahogy az egy újonnan induló lapnál lenni szokott. Persze az állami cégek főnökeinek nem kell szlogeneken gondolkodniuk, azt „fönt” elintézik és becsatornázzák, nekik csak aláírni kell a szerződés alján.

Ilyen az, amikor kerítésen belül egy kormánycég megméretteti magát, győzzön a jobb! Halkan jegyzem meg, ez normális helyen persze nem így van! Ön szerint?

Forrás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük