Kazah díszdoktor lett Szijjártó Péter! - Városi Kurír

Sorting by

×

Kazah díszdoktor lett Szijjártó Péter!

Minket, magyarokat Attila kései leszármazottaiként, a hun-török eredet talaján állókként azonosítanak. A magyar nemzet úgy helyezkedik el Közép-Európában, mint sziget az óceánban. A nyelvünket nem érti senki, és mi sem értjük a bennünket körülvevők nyelvét. Nem tartozunk sem a szláv, sem a germán, sem az angolszász, sem a balkáni nyelvek családjához. Ugyanakkor számos magyarázatot találunk a türk nyelvekkel történő rokonságunkra – mondta meghatódva az újdonsült díszprof, írta az origo.hu.

Hirdetés

nur-szultani Gumiljov Eurázsiai Nemzeti Egyetem

Díszprofesszori címet kapott Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden a legjelentősebb kazahsztáni egyetemen, a nur-szultani Gumiljov Eurázsiai Nemzeti Egyetemen, ami a Szegedi Tudományegyetemmel és a gödöllői Szent István Egyetemmel is kapcsolatban áll. Ha már így esett, magyar nyelvi kabinetet nyitottak meg az oktatási intézményben, ahol szeptemberben indul el a tanítás.

A nyelvünk tehát egyedi, olyan, mintha egy titkos kódrendszer volna

– jelentette ki Szijjártó Péter.

Büszkék vagyunk a közép-ázsiai országokkal való történelmi-kulturális örökségünkre. Sokszor mondták ránk, hogy mi vagyunk a legnyugatibb keletiek vagy a legkeletibb nyugatiak. Ez régen lenézésnek hatott, ma már azonban az új körülmények között dicséretnek számít. A magyar és a kazah nemzet együttműködése és barátsága a kölcsönös szimpátiára épül, és ez jó alap arra, hogy jó legyen az együttműködésünk. Ennek erősítéséhez az emberek közötti kapcsolatokat kell erősíteni. Ez pedig az oktatáson keresztül történhet meg a legjobban. Ezért büszkék vagyunk együttműködésünkre az Eurázsiai Egyetemmel, amely Kazahszán egyik vezető egyeteme, az első személyes elnöki döntéssel létrehozott egyetem Nur-Szultanban. Büszkék vagyunk arra, hogy megindul a magyar nyelv oktatása, szeptembertől magyar vendégtanárok fognak itt tanítani

– mondta, utalva az erről szóló és kedden aláírt megállapodásra a magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium, valamint az egyetem között.

Illusztris a társaság: Vucic, Putyin a díszprofesszorok között

Az egyetem díszprofesszori címét mások között Hillary Clinton volt amerikai külügyminiszter, Aleksandar Vucic szerb elnök, Vlagyimir Putyin orosz elnök, Szergej Lavrov orosz külügyminiszter és a néhai II. János Pál pápa is megkapta.

Körbedíszdoktorozunk….

 

szijjártó

Hirdetés
átver

Egy hozzászólás itt: “Kazah díszdoktor lett Szijjártó Péter!

  • 2021.04.06 - 16:16
    Közvetlen hivatkozás

    Erre mondaná kedvenc szomszédasszonyom kissé rusztikusan, hogy :- “Oszt most hova sz@rjak,hogy el ne lopják?”

    Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.