Connect with us

Budapesti hétköznapok

Kedves Zuglóiak, ne hagyjátok! – kérte egy kommentelő az önkormányzat játszótéreladási ötletét hallva

Kedves Zuglóiak, ne hagyjátok! - kérte egy kommentelő az önkormányzat játszótéreladási ötletét hallva
Megosztás

Az odáig rendben van, hogy az Orbán-kormány önkormányzatokat ellehetetlenítő intézkedései ellen ki kell találniuk valamit a polgármestereknek, de a „valami” nem egyenlő a „bármivel”. A pénzszerzésen túl vannak más szempontok is: mondjuk az emberség.

„Először alig akartam elhinni, de igaz: a zuglói önkormányzat vezetése eladásra jelölt ki egy játszóteret

A költségvetés bevételi oldalán szerepel a 160 millió forint, amit ezért a Szatmár utcai telekért remélnek. Csakhogy ez nem egy sima foghíjtelek, egy komplett játszótér van rajta. A szomszédban pedig ott a családok átmeneti otthona, 90 lakóval. Ha ezt a telket eladják és beépítik, ők egy egészen szűk, lebetonozott udvarra szorulnak be”

-írta felindultan Hadházy Ákos képviselő közösségi oldalán.

„Az abszurd eladási tervet a Momentum képviselője fedezte fel a múlt héten elfogadott költségvetési tervezetben.

A testületi ülésen jelezték is, hogy ez elfogadhatatlan, de végül a a költségvetést változatlanul fogadták el-számolnak a játszótér eladásából származó bevétellel.

Rózsa András polgármesterjelölt ígéretet tett, hogy a következő testületi ülésre újabb módosító indítványt nyújt be, amivel kiveszik a játszóteret az értékesítendő ingatlanok listájáról.

Van itt egy általános probléma is:

az önkormányzatok 1990-ben jelentős ingatlanvagyont kaptak, hogy gazdálkodjanak vele. Csakhogy

a gyakorlatban az ingatlan gazdálkodás a legtöbb helyen azt jelentette, hogy eladták az értékesebb elemeket, a pénzt pedig a költségvetés lyukainak betömködésére használtak fel.

Ennek a gyakorlatnak jó lenne véget vetni!”

A hozzászólásokból…

„Mi mást, ha nem játszóteret? Tudjuk, nem illik soha belegondolni a legkiszolgáltatottabb emberek, a gyerekek helyzetébe. De álljunk meg 1 pillanatra és képzeljük el, mit jelent egy színes kis játszótér, egy átmeneti otthonban élő kisgyermek számára. Játszunk el a gondolattal, hogy gyerekként épp most kellett kiköltöznünk az otthonunkból, a szüleink vagy szülőnk olyan helyzetbe került, hogy nem boldogul önállóan, talpra kell állnia, hogy újra saját otthont biztosíthasson a gyerekének. Mit jelenthet ilyenkor az átmeneti otthon mellett egy ilyen játszótér? Valószínüleg a VILÁGOT… ahol fél órára-órára minden nap van esélye megfeledkezni arról, amiben éppen él…a felnőttek számitó, kegyetlen, lelketlen világáról… Kedves Zuglóiak, ne hagyjátok!”

„Most is, már nem először a „gazdálkodjanak” igét „garázdálkodjanak”-nak olvastam. Úgy, közelebb is áll a valósághoz ..”

„Kedves Hadházy Ákos! Valóban 1990-ben az állami vagyonból igen jelentős mértékü forgalomképes és forgalomképtelen tulajdonban részesültek az akkor megalakuló önkormányzatok. Ezzel együtt hatalmas mértékű költségvetési fedezetet igénylő feladatokkal. A teljes bérlakásállomány fentartása – az akkori lakbérekkel -, az oktatási, az egészségügyi, a szociális ágazatok, az igazgatási feladatok ellátásának és müködésének biztosítása mellett. A központi költségvetésből e faladatokra biztosított támogatás semmire sem volt elég. Ellenben a folyamatos müködést biztosítani kellett. Azóta persze szinte kiüresedtek a helyi önkormányzati feladatok, de ‘90 évek önkormányzati gazdálkodási politikáját nem célszerű a mai helyzethez viszonyítani.”

Szerző