Kéri László olyat mondott Orbán múltjából, hogy az csak na…! Ezt még tuti, nem hallotta….

Kéri László politológus sokat látott, hallott, sok helyen megfordult és mindenhol nyitott szemmel és füllel tette. Orbán Viktort „hátulgombolós” kora óta ismeri, így rengeteg történetet tudna róla megosztani a nagyérdeművel. Szerdán egyet elmondott….

Történet, tanulságokkal….

Bernard-Henri Lévy Orbánnal elköltött kávézása kapcsán – került szóba a Kötöttfogás szerdai adásában a miniszterelnök fiatal „énje”–, egy sajtótájékoztatón azt találta mondani, hogy

Megértettem, hogy Orbán illiberalizmusa nem puszta számításból fakad, tényleg hisz benne, hogy a demokrácia nem feltétlenül foglalja magába az emberi jogokat és a liberalizmust. (…) Az lepett meg igazán, hogy tényleg populistává és tőről metszett illiberálissá vált. Hogy az a fiatalember, aki hitt az emberi jogokban és harcias antifasiszta volt, az már egyáltalán nem létezik. Az a fiatalember halott. Ezt értettem meg tegnap.

Erre ötlött fel Kéri emlékezetében egy történet, ami a parlamentbe éppen bekerült fiatalemberről szólt – Orbán Viktorról – és alátámasztani látszik a francia filozófus véleményét. Mielőtt ebbe belecsapnék, egy mondat Konok Pétertől:

„… Orbán mindig hitt abban, amit csinált. (…) akkor is pragmatikus politikus volt, aki ha nem szűnik meg a KISZ, akkor a párt első titkára lett volna ….”

Jöjjön a sztori….

„Én 19 éves korában ismerkedtem meg vele, hosszú évekbe telt, mire megtanultam eligazodni abban, hogy ez a gyerek olyan, amilyen éppen akar lenni. Orbán viselkedésének számomra a legfontosabb metaforája az, amikor a ’94-es választási vereség után sokáig nem vett részt a parlament munkájában. Későn jött be (…) egyáltalán hozzá sem szólt. Akkor még nem volt a korona ott az aulában és kint beszélgettem vele, ahol mozgó büfék voltak. (…)  Az egyik mozgó büfénél elment a lány pisilni, és szünet volt. Jöttek a képviselők, és azt mondja a Viktor, „Te, álljunk be büfésnek!”. Abban a pillanatban nyitotta a csapóajtót, beállt oda és az összes képviselő – kisgazdák, szocialisták – mind mentek oda, mert a Viktor egy, azaz egy másodperc alatt átalakult mozgóbüféssé. „Mit parancsol a kedves vendég? Egy szendvics, egy kóla….” Öt percig döbbenettel néztem ezt a csávót, akkor ismertem 12-13 éve.”

Elmagyarázta a politológus, hogy miért jutott mindez eszébe:

„Engem olyan mértékben megdöbbentett és akkor értettem meg a politikai viselkedését, hogy (…) a rohadt életbe, ezt a gyereket ismerem már tizen…éve, és még mindig meg tud lepni! Főleg a kaméleonságával. Bármikor, bármilyen szerepet egy pillanat alatt elő tud adni. Ez nekem azóta átalakult politikai metaforává.”

Kéri konzekvenciája:

„Annyira volt liberális annak idején, mint amennyire keresztény ma. Nincs jelentősége, hogy miként definiálja magát, annak van jelentősége, hogy mit hisz, mi az a nyerő kártya, amit elő kell vegyen. “

Ha felkeltettük érdeklődését a Magyar Hang teljes adását itt nézheti meg

A szemlét készítette: Berta Boldizsár

Kéri László: 2010 óta először látok komoly esélyt arra, hogy meg lehet verni a Fideszt

Egy hozzászólás itt: “Kéri László olyat mondott Orbán múltjából, hogy az csak na…! Ezt még tuti, nem hallotta….

  • 2020.09.30 - 10:09
    Közvetlen hivatkozás

    Igen ez teljesen hihető orbánról.De ebből a büfés történetből kitűnik orbán még egy tulajdonsága.Ha valaki nem tudná,akkor :a mérhetetlenül pofátlan törtetése,és mohósága.Hogy nem bír kb 3 percet várni,amíg a büfés visszajön a mosdóról.Tolakszik,furakszik,mint a kis patkány,kitúrva más embert a munkahelyéről.Csak az a furcsa,hogy senki nem szólt rá,hogy neki nem ez dolga itt a parlamentben,legyen szíves várni,vagy ha nem tetszik,menjen el pultosnak,ne képviselő legyen.Miért nem volt ott egy biztonsági őr?!

    Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük