“Azt hittük, hogy szolidárisan együtt képviseljük kollégáinkat” – Kiakadtak az egészségügyi szakdolgozók

Az orvoskamarához intézett nyílt levélben fejezte ki csalódottságát az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvénnyel kapcsolatban a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK).

Mit ér az orvos nővér nélkül és viszont?

“Ezidáig azt hittük, hogy szolidárisan együtt képviseljük az egészségügyi dolgozó kollégáinkat. Most sajnos csalódottságunknak kell hangot adni. Reméljük, a Magyar Orvosi Kamara szolidaritást vállal velünk, nem fogadja el ilyen formában a törvényt és semmi esetre sem vesz részt a megvalósításában”

– olvasható az MTI-hez kedden eljuttatott dokumentumban. Emlékeztettek arra, hogy a

törvénytervezet véleményezésére mindössze négy órája volt a köztestületüknek, amely a dokumentumot nem támogatta.

Az elutasítás oka alapvetően nem a törvény mellékletében megjelentetett orvosi bértábla,

hanem a joganyagban leírt elvárások, követelmények, amelyek szerintük a szakdolgozók számára előnytelen helyzetet vetítenek előre, és kedvezőtlen hatást gyakorolnak az egészségügyi ellátórendszer számos területére,

bizonytalanná téve a betegellátást.

Balogh Zoltán MESZK-elnök az orvosi kamara elnökének, Kincses Gyulának címzett nyílt levélben azt írta,

olyan jelentős módosítások találhatóak a jogviszonyra vonatkozóan, amelyek alapjaiban változtatják meg a szakdolgozók foglalkoztatásának gyakorlatát.

Félő, hogy ezek a szakdolgozói humánerőforrás-hiány miatt ellehetetlenítik egyes intézmények működését,

hiszen a többes jogviszony kérdése jelentősen szigorodik.

A magyar szakdolgozói kar jelentős része másod-, sőt harmadállás együttes fenntartásával tudja biztosítani azt az anyagi biztonságot, amit jogosan követeltek együtt a korábbi tárgyalásokon

-tette hozzá.

Miből vesznek tejet, kenyeret?

A MESZK úgy véli, a bérrendezés ilyen egyoldalú formában és ütemezésben – a foglalkoztatás korlátozásokkal kiegészítve – tömeges megélhetési nehézségeket, pályaelhagyást, sőt országelhagyást eredményezhet.

A hazai ellátórendszer fenntartása, valamint a koronavírus-járvány leküzdése nemcsak a magyar orvosok helytállásának köszönhető, hanem valamennyi egészségügyi dolgozónak és a szociális ellátásban dolgozóknak.

A kamara szerint az egészségügyi szakdolgozók rendkívül méltánytalan helyzetbe kerülhetnek, ha egyeztetés nélkül 2021-ben megszűnik a közalkalmazotti jogviszonyuk.

 

egészségügyi

Egy hozzászólás itt: ““Azt hittük, hogy szolidárisan együtt képviseljük kollégáinkat” – Kiakadtak az egészségügyi szakdolgozók

 • 2020.10.08 - 09:05
  Közvetlen hivatkozás

  Kedves Egeszsegugyi Szakdolgozok!
  Onok ne nagyon hangoztassak, hogy mennyire csalodottak – ez benne volt mar 5 eve a levegoben!
  Tetszettek volna Sandor Maria, a Feketeruhas NOver mellett kiallni, amikor O mar elorejelezte ezeket a dolgokat. Engedtek ot megbuntetni, hagytak, hogy elveszitse a munkajat, amiert elt-halt, meg ongyilkos is akart lenni – de ehelyett kozmunkan talalta magat, lombot soprogetett, mert amikor moge kellett volna felsorakozni, akkor mindenki lapitott.
  Hat most tessek tudomasul venni, hogy akkora a baj, hogy mindenki csak a sajat erdekeit, bajat nezi, semmi mast! De nem is fognak elerni eredmenyt – az elmebeteg kedves vezeto pedig ordogien vigyorog ezen a szitun, es neha kiles a fuggony mogul a Karmelitaban

  Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük