Kinek ad az MSZP a havi 3.2 milliójából? – könnyen jött, de, hogy megy?

Nagy volt a jogos felháborodás, amikor kiderült, hogy az MSZP frakció tagjai bőszen megszavazták a képviselői béremelést. Az ellenzékiek értetlenül álltak a szocialista pártkatonák döntése előtt. 

Szétosztják

Nem tudni, hogy eleve ez volt-e a szándékuk, vagy a felbőszülés okán, de előálltak azzal a variációval, hogy nem tartják meg az így befolyó pénzt. Az emelést közös döntés alapján havonta átutalják az arra érdemesnek találtaknak. A választáson az MSZP-Párbeszéd tömörülés 20 mandátumot szerzett. 16-an vannak tehát akik az  színeiben politizálnak. A fentiek alapján  cirka 3.2 millió forintról van szó minden hónapban.

Gyurcsány: Tényleg ilyen silányak vagytok? A haza az utolsó, a fizetésed a minden?

Kissé nehezíti az ügyet, hogy a pénzt mindenki a saját bankszámlájára kapja és hát ők is emberből vannak.  Átutalja-e majd mindenki a közösbe? De tegyük fel, hogy ige.  Így már csak azt kell tudni ki dönt arról, hogy kik a legrászorultabbak, ami ugye szubjektív véleményen alapul.

Tóth Bertalan egyértelműen fogalmaz

A pártelnök kijelentette, hogy senki nem hivatkozhat semmire, a pénzt mindenkinek tovább kell utalnia.

Konok Péter: Ezt a nehéz döntést meg kell hozni….

Emlékeztetőül:

Tóth Bertalan szerint a Fidesz csapdát állított azzal, hogy a képviselői fizetésemeléseket összekötötte a frakciók költségvetési támogatásával, így ha nem szavazzák meg a javaslatot, a szocialista frakció éves költségvetési kerete 55, a vidéki irodákra fordítható havi összeg pedig 53 százalékkal csökkent volna. A pártelnök szerint így teljesen megszűnt volna vidéki jelenlétük.

Elismerte, hogy a fideszes „csapdával” kifejezetten jól jártak, mert 84 százalékkal több pénzből tud gazdálkodni a frakció, ami lényegesen nagyobb teret ad a politikai építkezéshez. Mint írja Tóth, a szavazás előtt minden frakciótaggal egyeztetett, és állítása szerint mindenki egyetértett vele abban, hogy „a párt túléléséhez szükséges nehéz döntést meg kell hozni”.

Ehhez képest meglepetés volt számára, hogy Mesterházy AttilaMolnár GyulaSzabó SándorTóbiás JózsefHiller IstvánGurmai ZitaKorózs Lajos és Kunhalmi Ágnes nem szavazta meg a javaslatot. A „renitenseknek” azt ígérte Tóth, hogy a július 30-i elnökségi ülésen „meghozzuk azt a döntést, amely a szolidaritásról és a tisztességről szól.

Mert olyan nem lehet, hogy valamivel egy képviselő nem ért egyet, de a fizetésemelést »muszáj« hazavinnie

– áll a pártelnöki levélben. Megköszönte ugyanakkor Bangóné Borbély Ildikónak, Harangozó TamásnakHiszékeny DezsőnekMolnár Zsoltnak és Varga Lászlónak, hogy „felelősségteljesen, a párt érdekét szem előtt tartva, a megbeszéltek szerint jártak el és igennel szavaztak”.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük