Nemzeti hajléktalan-nyilvántartás – 2018. Magyarország, Európai Unió

Nyilvántartás? Listázás? Ha azt gondolja, ez kizárólag más embereket érint, nekem ehhez semmi közöm, hatalmasat téved. Egyszer születik olyan lista, aminek Önnek is szánnak helyet. Így működik, ha egyszer elkezdik és tűrjük, nem állnak le!

Ma ők, holnap….. bárki!

Október 15-étől szabálysértést követ el az, aki életvitelszerűen tartózkodik közterületen. Az országgyűlés pénteken 132 igen szavazattal, 54 nem ellenében fogadta el az új szabályt. A jogszabály a hajléktalanokkal szemben speciális helyszíni intézkedést vezet be. Először a rendőr felszólítja a hajléktalant a közterület elhagyására. Semmilyen további eljárás nem kezdődik el azzal szemben, aki ennek eleget tesz vagy együttműködik.

Szabálysértési eljárás csak azzal szemben indul, akit a rendőr 90 napon belül már háromszor szólított fel a közterület elhagyására, ám ennek az adott időn belül negyedik alkalommal sem tesz eleget.

A nagy találmány, ami már többször bejött…..

Ahhoz, hogy ezt ellenőrizni lehessen, létrejön egy nyilvántartás azokról, akiket helyszíni intézkedések alá vontak. A nyilvántartásban az adatokat a helyszíni intézkedéstől számítva 90 napig, illetve az eljárás megindításáig lehet tárolni, az információk 90 nap után törlődnek. Listázás ez, bárki meglássa!

Aki ellen szabálysértési eljárás indul, az közérdekű munkával, vagy ha ezt nem vállalja, esetleg visszaeső, akkor elzárással sújtható, pénzbírság nem szabható ki. A szankcióról bíróság dönt. Mivel az eljáráshoz az érintettet előállítják, a rendőrség ez idő alatt köteles gondoskodni a hajléktalan tisztálkodásáról és tiszta ruhájáról, de az érintett ingóságáról és vele élő állatáról is. Az ingóságokat hat hónapig őrzik majd, ennek letelte után az arra kijelölt szerv megsemmisíti azokat.  

A kormány „nemes” célja

A cél az, hogy a változtatásokat emberséges módon hajtsák végre, és nem az, hogy ezeket az embereket a büntetés-végrehajtás intézményeiben helyezzék el. Az utcán élő embereket arra ösztönöznék, vegyék igénybe a rendelkezésre álló szálláshelyeket.

„Magyarország elindult azon az úton, amikor a hatalom által gerjesztett gonoszság mindinkább hétköznapivá, banálissá válik, amikor a manipuláció következményeként egyre többen vannak, akik a menekültekben és saját társadalmunk legelesettebbjeiben nem az emberségre és oltalomra szorulót, hanem a gyűlölet célpontját látják. Egyszer még Magyarország is nagyon fogja szégyellni magát azért, ahogyan a kiszolgáltatott, önmagán segíteni nem tudó leggyengébbekkel és az oltalomra szorulókkal bánt.” (Vásárhelyi Mária)

A hajléktalanokat elzárással vagy közérdekű munkával akarják büntetni

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük