Állandó beszédtéma a vállalkozók között, hogy mi alapján dönti el a NAV-dolgozó, hogy melyiküknél vizsgálódik. Vannak visszatérő tévhitek, de igazság szerint, senki nem tudta a választ. Eddig!

[mnky_ads id=”10551″]

Az adóval sumákolók sarkallják a NAV-ot a folyamatos fejlődésre

Dr. Csüllög Balázs adójogász szerint

A közérdekű bejelentések nyomán indult eljárások száma elenyésző, és az elektronikus, személyes, valamint telefonon történő névtelen bejelentések benyújtásának 2016-os megszűnését követően mintegy felére csökkent a közérdekű bejelentések száma. A statisztika alapján egyébiránt az ilyen bejelentések nem is működtek túl hatékonyan, pusztán 30 százalékuk bizonyult végül alaposnak, részben megalapozottnak

-írja a kamaraonline.hu.

[mnky_ads id=”10552″]

A jó hír mellett, miszerint nem vált bevett szokássá, hogy feljelentgetjük egymást, megtudhatjuk, mégis mi alapján választanak:

Jóval jelentősebb a szerepe a NAV egyre több adatból táplálkozó kockázatelemzési és kiválasztási rendszerének, amely azonosítja az adókötelezettségek teljesítésével összefüggő kockázatokat majd ezek alapján indít el folyamatokat az adófizetési kockázatok kizárására. Mára egyértelműen e komplex rendszer vált meghatározóvá az ellenőrzésre történő kiválasztás szempontjából. A kiterjedt adatbázisok tartalma és összefüggései alapján a NAV azonosítja az adókötelezettségek teljesítésével összefüggő kockázatokat és ezek alapján indít el folyamatokat az adófizetési kockázatok kizárására.

A kockázatosnak ítélt adózók ellenőrzésének mihamarabbi megindítása az elvárás.

A NAV folyamatosan fejleszt, nem akar lemaradni…

A helyzet az, hogy akarva-akaratlanul azok az alanyok késztetik szünet nélkül tanulásra a szervet, akik az átverésükön ügyködnek.

Az elmúlt években fokozottan érzékelhető tendencia, hogy az időről-időre megújuló adóelkerülési módokkal szembeni fellépés érdekében az adóhatóság folyamatosan fejleszti, bővíti adatbázisait.

Támogató eljárás

A támogató eljárás azt a hozzáállást hivatott kifejezni, hogy a NAV a jogkövető magatartást tanúsító adózókkal partneri viszony kialakítására törekszik. A támogató eljárásban való részvétel az önkéntességen alapul, ennek során a kockázatelemzés eredményeként feltárt ellentmondások feloldása a cél. Az adóhatóság kapcsolatfelvételt kezdeményez, feltárja a hibákat, hiányosságokat, amelyre vonatkozóan javaslattal él, önellenőrzésre és az esetleges mulasztások pótlására hívja fel az adózókat. Az új jogintézmény a múlt hibáinak orvoslása mellett a jövőbeni problémák kiküszöbölését is célozza.

(forrás)

Egy magánszemély lóg a legtöbbel a NAV – nak

Budapest, a NAV-ellenőrzött város

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét