Kompenzáció fegyveres kéregetés után - Városi Kurír

Sorting by

×

Kompenzáció fegyveres kéregetés után

Kompenzáció. Gyakran használjuk ezt a kifejezést, miután a kormány végképp lenullázta az önkormányzatok bevételeit. Számunkra azt jelenti: kiegyenlítés azok után a kormányzati elvonások után, amelyek újabb és újabb terhetek jelentettek az önkormányzatoknak egy súlyos válság közepén. A kormány azonban másként értelmezi ezt a szót, áll Karácsony Gergely közösségi oldalán.

Hirdetés

Nincs mit kompenzálni!

Így lehetséges, hogy a kormánypárti vezetésű önkormányzatok célzott állami támogatást, és uniós fejlesztéseket kapnak, miközben az ellenzéki városokat pedig kifosztják és üres ígéretekkel etetik. Tavaly a kormány 139 milliárd forinttal több adót szedett be a budapesti cégektől, miközben az előző évhez képest 39 milliárd forinttal kevesebb iparűzési adóbevétele volt a fővárosnak. Egy év alatt ez elképesztő mértékű változás.

kompenzáció

A miniszterelnök szóban kompenzációt ígér, kinevez egy miniszteri biztost, aki országos körutazása után kijelenti, hogy nincs miért kompenzálni az önkormányzatokat. Kineveznek egy államtitkárt Budapestre, aki a tárgyalásokon azt mondja: az maga a kompenzáció, hogy a kormány nem rúgja fel a másfél éve kötött egészségügyi fejlesztésekről szóló szerződését a Fővárossal. A miniszteri biztos és az államtitkár szerint az a kompenzáció, hogy majd ömlik az európai uniós fejlesztési pénz az önkormányzatoknak. Kegyet gyakorolnak azokkal az uniós forrásokkal, amelyek a városok fejlesztésére és nem presztízsberuházásokra szeretne költeni a főváros.

Aljas politikai bosszúk

A fejlesztési pénzeket a villamoshálózat bővítésére, a környezetbarát járművekre, vagy zöld infrastruktúra fejlesztésre használná a főváros, ezzel nem lehet kompenzálni a kormány által elvont adóbevételeket. Az adóbevételekből a főváros működését lehet fenntartani, az uniós forrásokból pedig nagyívű fejlesztéseket lehet megvalósítani.

A kormányzati elvonások és a kompenzáció hiánya aljas politikai bosszúk. Csakhogy ezekkel nem a városvezetést büntetik, hanem a budapestieket, hiszen az ő alapvető jogaik sérülnek, amikor nem utazhatnak megfelelő állapotú járművekkel, amikor a közszolgáltatások ellátása veszélybe kerül. A járvány és a válság összefogást követel, nem sárdobálást. Mikor fogják ezt végre megérteni?!

Kapcsolódó

 

kompenzáció

Hirdetés
átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.